„Dacă am fi față în față cu o viață care trăiește dincolo de Pământ, am da dovadă de un entuziasm debordant”, a declarat Michael Varnum, profesor de psihologie la Arizona State University, potrivit independent.co.uk. „Până acum, au existat multe speculații cu privire la modul în care ar trebui să răspundem unei invazii, dar nicio analiză empirică sistematică”.
Pentru a observa reacția oamenilor, savanții au citit articolele de presă ce fac referire la potențiale descoperiri extraterestre. Ei au „cântărit” sentimentele cititorilor – entuziasm sau teamă – folosind un program software care analizează limbajul uman.
Reacțiile oamenilor au fost foarte pozitive, au concluzionat cercetătorii. Subiecții au spus că ar fi încântați chiar dacă viața ar fi într-un stadiu primitiv sau s-ar desfășura altundeva – aceasta fiind, cel mai probabil, „rețeta universală” a oricărei întâlniri „de gradul trei”.
Altă analiză a vizat atitudinea oamenilor față de viața microbială de pe altă planetă. Programul a arătat că aceștia sunt mai degrabă optimiști decât pesimiști în această privință.
În alt studiu, oamenii au fost împărțiți în două grupuri și au ascultat povestiri despre potențiala descoperire a unei vieți extraterestre sau posibila naștere a vieții umane sintetice într-un laborator. Oamenii au fost entuziasmați să citească despre viața extraterestră – o ipoteză care li s-a părut mai interesantă decât însăși apariția vieții pe Pământ.
O altă cercetare a vizat cele mai celebre articole despre posibila descoperire a vieții extraterestre. Cercetătorii i-au pus pe subiecți să citească despre un meteorit uriaș care zboară pe lângă Terra – denumit Oumuamua – care ar putea fi, de fapt, o navă extraterestră, informațiile părând desprinse dintr-un roman SF.
Oamenii au fost foarte încântați de o asemenea posibilitate, în ciuda riscului ca „extratereștrii să se îndrepte spre Pământ”.
Profesorul Varnum a declarat că studiile sugerează un aspect important: „Dacă am afla că nu suntem singuri în Univers, am primi această veste cu entuziasm”.