Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, este o dramă acidă despre o mamă care închiriază trei panouri publicitare pentru a atrage atenția publicului asupra lentorii cu care se desfășoară ancheta privind asasinarea fiicei sale. Lungmetrajul, care fusese nominalizat la nouă premii BAFTA, a mai primit trofee pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun rol principal feminin – Frances McDormand – și cel mai bun rol secundar masculin – Sam Rockwell.
„Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” a primit anul acesta și Globul de Aur pentru cel mai bun film-dramă și este considerat favorit la premiile Oscar, care vor fi decernate pe 4 martie. De asemenea, filmul a fost marele câștigător la gala premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild/ SAG), unde a obținut trofeul pentru cea mai bună distribuție.
Marele favorit al galei, cu 12 nominalizări, filmul „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a primit premiile BAFTA pentru cea mai bună regie, cea mai bună regie artistică și cea mai bună muzică originală.
Drama „Darkest Hour”, de Joe Wright, nominalizată la nouă categorii de premii, a primit trofeele pentru cea mai bună coafură și pentru cel mai bun actor în rol principal, Gary Oldman. Acesta a mai fost recompensat pentru acest rol cu un Glob de Aur și un trofeu din partea Sindicatului actorilor americani.
Tot două premii BAFTA a primit lungmetrajul „Blade Runner 2049”, de Denis Villeneuve, pentru cea mai bună imagine și cele mai bune efecte vizuale.
La gala de duminică seară au mai primit premii BAFTA peliculele „Call Me by Your Name”, de Luca Guadagnino (cel mai bun scenariu adaptat), „I Am Not Your Negro”, de Raoul Peck (cel mai bun documentar), „Coco”, de Lee Unkrich (cea mai bună animație), „The Handmaiden” (cel mai bun film străin), „Phantom Thread” (cele mai bune costume), „Baby Driver” (cel mai bun montaj), „Dunkirk”, de Christopher Nolan (cel mai bun sunet), „Poles Apart” (cel mai bun scurtmetraj animat), „Cowboy Dave” (cel mai bun scurtmetraj), „I Am Not A Witch”, de Rungano Nyoni și Emily Morgan (cel mai bun debut britanic – regizor, scenarist sau producător), în timp ce Allison Janney a primit trofeul pentru cel mai bun rol secundar feminin („I, Tonya”), iar actorul Daniel Kaluuya, starul filmului „Get Out”, de Jordan Peele, a primit EE Rising Star Award.
Ediția de anul acesta a galei premiilor BAFTA a avut loc într-o atmosferă care rămâne marcată de dezvăluirile din ultimele luni despre abuzurile sexuale din industria de divertisment.
De asemenea, Academia de artă cinematografică și televiziune britanică (BAFTA) a atras multe critici pentru că anul acesta nu a nominalizat pentru premiile sale decât bărbați și filme realizate de aceștia, în cele mai râvnite categorii: „cea mai bună regie”, „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun lungmetraj britanic”.
Numeroase vedete care au participat la gală au purtat ținute negre, la fel cum s-a întâmplat la ceremonia Globurilor de Aur de la Hollywood, în semn de solidaritate cu victimele hărțuirilor sexuale și pentru a-și arăta sprijinul față de inițiativele Time’s Up și #MeToo, care militează împotriva hărțuirii sexuale.
Inițiativa Time’s Up a fost lansată de aproximativ 300 de vedete, printre care Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep și Jennifer Lawrence. Asociația își dorește să apere victimele abuzurilor sexuale, nu numai pe cele de la Hollywood, ci și pe cele din domenii mai puțin „glamour”, precum restaurante și agricultură.
Peste 100 de femei, printre care actrițe precum Rose McGowan și Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariției, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzațiile, dar compania de producție pe care a cofondat-o a decis să-l demită.
În urma acuzațiilor, în SUA a fost inițiată o mișcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook și pe alte rețele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experiențelor de hărțuire sexuală sau abuz și au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Și Eu”, n.r.). Mai multe personalități s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga și actrițele Anna Paquin și Evan Rachel Wood. În plus, au fost și bărbați care s-au implicat în acest demers, între aceștia fiind actorul Javier Munoz.
Din acest motiv, într-o scrisoare, redactată de „un colectiv de lideri feminini din industria cinematografică din Marea Britanie” și publicată duminică de site-ul american specializat Deadline, se cerea invitaților galei BAFTA să se mobilizeze „pentru a extinde incredibila mișcare (Time’s Up și #MeToo, n.r.) de această parte a Atlanticului”.
De asemenea, duminică, a fost publicat în The Observer un manifest, semnat de peste 190 de femei din industria cinematografiei britanice, prin care se cerea să se pună capăt ignorării comportamentelor sexuale nepotrivite. Printre semnatare se numără Keira Knightley, Naomie Harris și Jodie Whittaker.
„Într-un trecut recent, trăiam într-o lume în care hărțuirea sexuală era (…) un aspect inevitabil și penibil al vieții unei femei”, se arată în acest manifest. „Nu puteam vorbi despre acest lucru. Dar, în 2018, ne trezim într-o lume pregătită de schimbare”, potrivit aceluiași document.
Pe 2 februarie, Academia de film britanică a anunțat că l-a exclus pe Harvey Weinstein din rândul membrilor ei, încă din octombrie 2017, din cauza unui comportament „inacceptabil” al acestuia.
Cea de-a 71-a ediție a galei premiilor decernate de Academia de artă cinematografică și televiziune britanică a avut loc la Royal Albert Hall din Londra și a fost prezentată de actrița Joanna Lumley, recompensată cu două premii BAFTA.
Anul trecut, premiul BAFTA pentru cel mai bun film a fost câștigat de „La La Land”, de Damien Chazelle, în timp ce cel mai bun lungmetraj britanic a fost desemnat „I, Daniel Blake”, de Ken Loach.