„Ieri eram împreună, era bine, dar dimineața mi s-a spus că a murit”, a declarat fratele acestuia, Suljo Mujic, pentru AFP, citat de yahoo.com.
Actorul a murit într-o stare avansată de sărăcie și boală. „Era foarte îngrijorat de situația sa financiară. În ianuarie, a încercat să își facă un rost în Germania, dar s-a întors”, a declarat fratele îndurerat.
Mujic și-a vândut trofeul, pentru a cumpăra hrană pentru familia sa. A fost întâmpinat ca un erou în Bosnia, după ce a câștigat Ursul de Argint la berlin, pentru interpretarea propriului rol în filmul „An Episode in the Life of an Iron Picker”.
Filmul, care spune povestea strădaniei lui Mujic de a găsi un tratament pentru soția sa grav bolnavă, în urma unui avort, a câștigat și Marele Premiu al Juriului la festivalul berlinez din 2013.
Succesul nu i-a adus însă bani lui Mujic, care a revenit la vechea sa ocupație, aceea de a aduna fiare vechi și de a le vinde pentru câțiva euro pe zi.
Și-a vândut Ursul de Argint
După ce a constatat că nu mai are bani să-și întrețină familia, actorul și-a vândut Ursul de Argint, pentru 4.000 de euro. „Prima oară am vândut o mașină veche, apoi câteva obiecte personale și a venit și rândul Ursului”, a declarat Mujic la acea vreme.
El a spus că decizia a fost dificilă, dar copiii săi nu mai mâncaseră nimic de trei zile.
Duminică, oficialii festivalului de film de la Berlin s-au arătat „profund îndurerați” de dispariția lui Mujic.
În 2014, acesta a dorit să obțină azil în Germania, dar cererea i-a fost respinsă. În ianuarie, a cumpărat un bilet de autobuz până la Berlin, în speranța că îi va sensibiliza pe organizatori cu povestea sa tristă.
Anul acesta, Berlinala s-a deschis pe 15 februarie. Mujic s-a întors acasă înainte de începerea festivalului, după ce a fost amenințat că va trebui să achite o amendă mare, pentru perioada în care a solicitat azil în Germania.
Înmormântarea actorului rom bosniac va avea loc miercuri. Circa 75.000 de romi trăiesc în Bosnia, potrivit ONG-ului Atlantic Initiative și doar 5% dintre aceștia sunt înregistrați ca angajați.
În 2016, Organizația pentru Drepturile Omului a declarat că romii rămân „cea mai vulnerabilă etnie din Bosnia”, care se confruntă cu „discriminarea pe piața muncii, în zona educației și lipsa reprezentării politice”.