Prima pagină » Economic » Senatul a aprobat înființarea unei noi bănci

Senatul a aprobat înființarea unei noi bănci

Senatul a aprobat înființarea unei noi bănci
Detalii pe gândul

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD-ALDE prevede că BDR – S.A. (Banca) este o entitate juridică autonomă și independentă capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale, poate participa la achiziți publice și poate deține sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate.

Obiectivul Băncii este de a sprijini anteprenoriatul și dezvoltarea socio-economică a României prin promovarea investițiilor și asigurarea finanțării, prin derularea de servicii financiare și de consultanță, și prin emiterea de titluri de valoare și strângerea de fonduri sau de capital în scopul susținerii acestor servicii, se arată în proiectul de lege.

Banca ar urma să acorde o atenție deosebită nevoilor IMM, prin măsurile de Ajutor de stat (în conformitate cu Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare sau prin măsuri de finanțare, în conformitate cu Regulamentul de minimis) și marilor proiecte de infrastructură.

Banca de Dezvoltare a României va putea acorda împrumuturi directe cu condiția să nu excludă finanțarea viabilă din partea băncilor comerciale, a investitorilor privați și a altor intermediari financiari privați. De asemenea, poate să ofere finanțare în condițiile pieței și să obțină rentabilitate echivalentă cu cea obținută pe piață pe repere comparabile, cu condiția ca, în desfășurarea unei astfel de activități nesusținute prin ajutor de stat, să nu concureze cu furnizorii comerciali, ci să remedieze deficitul sau eșecurile infrastructurii financiare.

Proiectul de lege prevede că Banca nu poate să preia depozite de la consumatori privați.

Instituția ar urma să fie condusă de un Consiliu de administrație format din 7 membri: președinte și patru directori, persoane cu înaltă competeță în sectorul economic, financiar și bancar, numiți de Ministrul Finanțelor Publice; doi directori independenți, din sectorul non-guvernamental, numiți de Ministrul Finanțelor Publice, la recomandarea Consiliului de Dezvoltare Economică și Socială și care nu fac parte din acesta. Mandatul președintelui va avea o durată de 6 ani.

Potrivit actului normativ, calitatea de președinte sau director al BDR este incompatibilă cu calitatea de parlamentar, funcționar public, director sau funcționar în cadrul altei instituții de creditare. În plenul Senatului a fost adoptat amendamentul senatorului USR Nicoleta Ramona Dinu care prevedea că și calitatea de membru al unui partid politic e incompatibilă cu calitatea de președinte sau director al BDR, amendament respins inițial de Comisia de buget.

Inițiatorii susțin în expunerea de motive, că „pe fondul unei lipse acute de finanțare extra-bugetară, se impune necesitatea înființării unei instituții a cărei activitate să constea în realizarea deopotrivă pentru persoane fizice și juridice legal constituite, de finanțări, cofinanțări, refinanțări, garantări sau alte operațiuni bancare, asigurări și reasigurări destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea autorităților de interes public, dezvoltarea regională, susținerea activităților de cercetare-dezvoltare, protecția mediului înconjurător și susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijloci în concordanță cu politica asumată prin programul de guvernare”, Banca urmând să fie „un catalizator de dezvoltare a economiei românești”.

PSD și ALDE susțin că abordarea este consistentă cu viziunea europeană și urmează principiile noii arhitecturi a sistemului financiar european.

„Impactul financiar asupra bugetului de stat constă în asigurarea capitalui de stat inițial în cuantum de 1.000.000.000 de lei”, potrivit sursei citate.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 66 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” și două abțineri.

Citește și