Studiul a fost publicat în Molecular Autism și confirmă printre altele legătura dintre anumite mutații în transportatorii de aminoacizi și autism, scrie Futurism, potrivit Descoperă.
Echipa a prelevat mostre de sânge și urină de la 38 de copii cu autism și de la 31 de copii fără această condiție, care constituiau grupul de control. Cu ajutorul unui algoritm creat cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință au observat diferențele dintre cele două grupuri.
„Cu mai multe teste ne putem da seama de profilurile specifice ale plasmei și urinei sau ‘amprentele’ compușilor cu modificări dăunătoare”, a precizat Attia Anwar, conducătorul studiului. „Acestea ne pot ajuta să îmbunătățim diagnosticarea autismului”, a adăugat el.
Având în vedere că încă nu se înțeleg cauzele apariției autismului, abordarea care indică biomarkerii acesteia este esențială, iar noul proiect, deși mic ca eșantion de persoane, este un pas esențial în direcția diagnosticării timpurii a autismului și a determinării mecanismelor care stau la baza apariției acestuia.