Prima pagină » Economic » Un element surpriză complică divorțurile în Marea Britanie. „Partenerii încep să caute o comoară care nu există”

Un element surpriză complică divorțurile în Marea Britanie. „Partenerii încep să caute o comoară care nu există”

Un element surpriză complică divorțurile în Marea Britanie. „Partenerii încep să caute o comoară care nu există
Detalii pe gândul

Popularitatea crescândă a Bitcoin-ului – și valoarea lui ascendentă – presupune ca divorțurile sunt mai influențate de moneda virtuală și soluționarea lor devine un coșmar, scrie Bloomberg.

„Deseori, într-un divorț, una dintre părți caută o comoară care nu există. Dar, cu monedele virtuale, apare șansa ca această comoară să fie reală”, a declarat Toby Yerbugh, șeful de Family Law al firmei de avocatură Collyer Bristow. Yerburgh a spus că a început să aibă asemenea cazuri, în care partenerii se bănuiesc reciproc de tăinuirea unor Bitcoini.

Dacă niciuna dintre părți nu furnizează dovezi privind avuția lor (virtuală), procesul de divorț devine costisitor, consumă mai mult timp și bani și unul dintre soți riscă să rămână fără bunuri.

„Se creează un nou strat de neîncredere, cu care nu ne-am mai confruntat până acum”, a spus Jo Carr-West, partener al firmei Hunters. „Percepția publică este că lipsa unui document fizic, pe hârtie, determină frica și paranoia”.

Monedele virtuale se tranzacționează folosind burse online sau cumpărându-le cu fonduri bancare, ușor de urmărit. Dar dacă criptomoneda ajunge în mediul „offline” – de exemplu, dacă cineva o transferă din portofelul digital pe un stick USB, situația devine mai dificilă.

În acest caz, experții digitali pot analiza e-mail-urile soților, pentru a determina istoricul tranzacțiilor. Acesta este un proces lent, care poate costa mii de lire sterline – uneori, mai mult decât valoarea monedei virtuale în sine.

„Criptomonedele complică lucrurile, dacă soția vrea să își păstreze banii virtuali, asemenea conturilor deschise offshore”, a declarat Victoria Clarke, din partea firmei de avocatură Stowe Family Law. „Avem instrumentele cu ajutorul cărora putem urmări Bitcoinul. Dificultatea constă în faptul că unii avocați nu înțeleg deocamdată – nu știu să pună mâna pe un activ de o asemenea natură”.

Monedele virtuale au generat probleme în privința evaluării. În decembrie 2017, Bitcoin a ajuns la 20.000 de dolari, iar două luni mai târziu, a scăzut la 6.000 de dolari. Această volatilitate complică procesul de evaluare a prețului unui Bitcoin sau a altei monede virtuale, mai ales în decursul unui divorț.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și