Kurz, cel mai tânăr lider european și totodată liderul Partidului Poporului, formațiune conservatoare, a devenit cancelar în decembrie 2017, scrie newsweek.com. În contextul în care tot mai multe țări vestice și nordice vor să minimizeze rolul Rusiei în afacerile lor interne, Kurz s-a distanțat drept un prieten al Moscovei.
Kurz susține apropierea între Europa și Rusia. Analiștii spun că noul lider austriac vrea să-și demonstreze independența față de restul UE, dar a ales un moment prost pentru a fi apropiat Rusiei.
„Vrea să fie văzut drept un om de conduită pentru Moscova și Rusia, vrea ca vizita sa să demonstreze diviziunea Europei. Dacă aș fi lider european, mi-aș face griji față de vizita lui la Kremlin”, a declarat Mark Simakovski, expert pe teme NATO în cadrul think tank-ului Atlantic Council. „Vine într-un moment în care Rusia susține bombardamentele asupra civililor din Siria și se implică în alegerile electorale din SUA”.
După discuțiile de miercuri cu Putin, Kurz a anunțat că Austria va susține proiectul energetic Nord Stream 2. Dacă va fi construită, conducta va transporta gazele naturale din Rusia direct în Germania.
Rusia vrea să construiască această conductă pentru a menține monopolul asupra piețelor de energie din Europa, evitând totodată Ucraina, o țară „blocată” în conflictul armat cu rebelii proruși, care taxează Moscova pentru transportul gazelor pe teritoriul său.
Membrii UE s-au contrazis ani la rând în privința susținerii conductei rusești. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care încearcă să rămână la putere, a decis să susțină Nord Stream 2, pentru a-i mulțumi pe partenerii din coaliție. Luna trecută, Germania a oferit un permis de construcție a conductei Nord Stream 2 în apele germane.
Alți lideri, precum noul premier polonez Mateusz Morawiecki, a spus că proiectul prezintă un risc pentru Europa, deoarece duce la creșterea dependenței față de Rusia. UE le-a cerut statelor membre să ofere un mandat pentru negocierea cu Rusia, asupra condițiilor proiectului. Solicitarea a determinat multe țări europene să adopte o poziție clară în privința Nord Stream 2.
„Vizita lui Kurz amplifică divizarea, avem Polonia, Danemarca și SUA pe de o parte și Germania, pe cealaltă parte”, a spus Brenda Shaffer, analist al Georgetown University. „A devenit o problemă pregnantă în Europa, care oferă un avantaj Rusiei”.
În timpul întâlnirii, Putin și Kurz au vorbit și despre conflictul din Ucraina și liderul austriac a fost de acord că negocierile de la Minsk – o încercare a Moscovei, Kievului și OSCE de a negocia pacea – este cea mai bună soluție pentru țara marcată de război.