Experții spun că descoperirile în cazul celor două mumii datează din perioada anilor 3351 – 3017 Î.Hr. și ar putea rescrie istoria tatuajelor, scrie The Guardian.
Daniel Antoine, custodele de antropologie fizică la Muzeul Britanic, a spus: „Incredibil, au peste 5.000 de ani și decalează dovezile privind apariția tatuajelor în Africa cu un mileniu”.
Descoperirile, publicate în Journal of Archaeological Science, se referă la un bărbat și o femeie mumificată din perioada predinastică a Egiptului, înainte de unificarea țării sub primul faraon, în anul 3100 Î.Hr.
Bărbatul, cunoscut drept Gebelein Man A, este „favoritul” galeriei științifice. Aceasta este una dintre cel mai bine conservate mumii din lume și a fost prezentată publicului încă de la descoperirea ei, în urmă cu 100 de ani.
Omul avea părul roșcat și, în 2012, istoricii au stabilit că a murit după ce a fost înjunghiat în spate.
La acea vreme, nimeni nu a examinat urmele negre de pe umărul său drept, care reprezintă de fapt două tatuaje, un taur și o oaie (simboluri ale puterii).
Înaintea acestei descoperiri, arheologii credeau că tatuajele erau rezervate femeilor. Femeia, Gebelein Woman, are o serie de tatuaje în forma literei „S”, mai greu de interpretat. Aecstea ar putea fi semnele dobândite în urma unui dans ritualic.
Tatuajele făceau parte din cotidianul culturilor antice. Înainte de descoperirile recente, cel mai vechi tatuaj era reprezentat de formele geometrice de pe corpul mumiei Otzi Omul Gheții, descoperită în Alpi. Acesta datează din al patrulea mileniu Î.Hr, devenind contemporan cu mumiile Gebelein.
Antoine, unul dintre cercetătorii-șefi ai studiului, a folosit scanarea, datarea cu radiocarbon și infraroșiile „pentru a înțelege mai bine mumiile Gebelein”. „De abia acum reușim să analizăm mai bine viețile acestor indivizi extrem de bine conservați”, a conchis Antoine.
foto: British Museum