„Eu am avut o întâlnire benefică din punctul meu de vedere și constructivă cu domnul Frans Timmermans. Am discutat despre legile justiției, i-am explicat care sunt rațiunile pentru care până la urmă aceste legi au ajuns în Parlament. Este un proces legislativ început din 2014-2015, diversele guverne le-au stopat sau le-au împins mai departe și diversele conjuncturi plitice. Le-am explicat că au fost patru luni de dezbateri deschise și transmise live în Parlamentul României. Despre amendamentele aduse la aceste legi care au fost făcute de către CSM și asociațiile de magistrați în acea mai mare parte. De asemenea, că ele au fost verificate de CCR, în analiza pe care o face la orice lege ține cont și de principiile și recomandările Comisiei de la Veneția”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a afirmat că este sigur că Frans Timmermans a înțeles că legile justiției au fost date nu pentru anumiți lideri politici, ci pentru a reglementa organizarea judiciară.
„Am abordat acest subiect pentru că s-a tot discutat în Parlamentul European și în tot felul de luări de poziție a unor cetățeni care merg pe acolo că aceste legi ar fi făcute pentru anumiți lideri politici, pentru mine sau pentru domnul Tăriceanu și eu sunt sigur că a înțeles că aici vorbim despre legi care reglementează organizarea judiciară, pentru nicio persoană din România”, a spus Dragnea.
Președintele Camerei Deputaților a precizat că a discutat cu Timmermans și despre Codurile penale.
„Am discutat despre Codurile penale și am spus că sunt trei motive principale pentru care au început și vor continua dezbaterile pe Codurile penale: cele două Directive europene 42/2014 și 343/2016, Deciziile CCR și Deciziile CEDO”, a spus Dragnea.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a mai declarat, joi, că l-a rugat pe F. Timmermans să îi sprijine dacă cumva vor apărea reacții din partea CE legate de dorința PSD de a modifica legislația privind achizițiile publice.
„Am abordat și alt subiect care ne interesează foarte mult legat de dorința și a lor sper și a noastră de a absorbi mai multe fonduri europene și l-am rugat să ne sprijine dacă cumva vor apărea reacții din partea CE în dorința noastră de a modifica legislația privind achizițiile publice pentru că, indiferent ce dorințe avem, cât de mult va face Guvernul sau ministerele de linie în acest domeniu și autoritățile de management, dacă legea achizițiilor publice rămâne în forma actuală vom sta iar doi sau patru ani de zile până când se va pune în practică o investiție de la nivelul deciziei sau de la nivelul aplicației”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat joi că din partea sa nu a existat în ultimii ani niciun fel de acțiune împotriva sistemului judiciar, afirmând că i-a cerut oficialului CE ca „orice percepție să fie discutată punctual”.
„Mi-a zis și mie despre această senzație i-am spus că dacă dumnealui sau doamna Cristea, care era prezentă la masă, poate spune despre vreo acțiune a mea, despre vreo acțiune a Guvernului, îndreptată împotriva sistemului judiciar sau împotriva unei instituții din sistemul judiciar, dacă vreo instituție din sistemul judiciar se poate plânge că nu a avut suficiente fonduri, resurse, sau alte acte normative care să ajute în desfășurarea activității, aștept cu mare drag să o spună. Din partea noastră, din partea mea personal nu a existat în ultimii ani niciun fel de acțiune împotriva sistemului judiciar”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, întrebat dacă prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans i-a vorbit despre faptul că există o senzație de confruntare între Parlament și actorii din sistemul de Justiție.
Liviu Dragnea a afirmat că dacă se va discuta în continuare despre percepții nu o să fie bine.
„Dacă vom discuta în continuare pe senzații și pe percepții atunci nu o să fie bine și nu o să putem să mergem mai departe în ritmul și în atingerea obiectivelor pe care le dorim cu toții. Din partea mea și din partea noastră nu există niciun fel de râcă sau scandal cu sistemul judiciar”, a spus Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului,
Dragnea i-a cerut lui Timmermans ca orice percepție să fie discutată punctula pe viitor.
„Altfel nu putem ieți din asta și dacă vor apărea situații de genul acesta trebuie să fie o chestiune concretă. În schimb, nici eu, nici Guvernul nu putem opri critici care pot veni din alte părți, nu putem ajunge în situația în care să se ia dreptul la opinie jurnaliștilor, oamenilor care vorbesc, cetățenilor, moderatorilor, chiar și unor oameni care au anumite funcții, dar din partea mea, a Guvernului sau a partidului nu există în mod structural, instituțional o asemenea atitudine”, a adăugat Dragnea.