Conform studiului, principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor, costul traiului zilnic (29%, media europeană fiind de 30%), sistemul de îngrijire al sănătății și de securitate socială (22% cu 5 puncte procentuale mai mult față de media europeană).
Acestea sunt urmate de situația financiară a gospodăriei (18%, media europeană fiind de 14%), condițiile de trai (17%, media europeană este de 8%), pensiile (15%, în UE media este de 15%), situația economică a țării (14% vs. media europeană de 8%).
Îngrijorările personale se reflectă și în datele înregistrate pentru problemele cu care românii consideră că se confruntă țara lor, principalele fiind: creșterea prețurilor (30%, iar media europeană este de 17%) și situația economică (29%, media europeană reprezentând 16%).
La nivelul Uniunii Europene, cetățenii din statele membre au menționat ca principale probleme la nivel local șomajul (25%) și imigrația (22%).
La nivelul cetățeanului de rând, condițiile de trai, situația economică a țării și sistemul de îngrijire a sănătății sunt înregistrate ca probleme sensibil mai mici decât în cazul românilor.
Din perspectiva cetățenilor ei, problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană sunt: terorismul (41% din români vs o medie europeană de 38%) și imigrația (36% pondere în cazul românilor față de 39% în cazul UE).
În cea de-a doua jumătate a anului 2016, situația economiei naționale fusese percepută ca fiind mai degrabă bună și foarte bună de un sfert dintre români (26%), procentul celor optimiști poziționând România sub media Uniunii Europene (41%).
Deși în primăvara anului 2017 s-a înregistrat o creștere a acestui procent (cu 3 puncte procentuale până la 29%), în următoarele 6 luni acesta a suferit o diminuare semnificativă (până la 22%).
Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de două ori pe an, vara și iarna, începând cu anul 1974. Exercițiul de iarnă include și publicarea unui raport național pentru fiecare dintre statele membre, în trimestrul care urmează publicării datelor generale, acesta analizând în mod specific percepțiile cetățenilor din fiecare țară.
Potrivit realizatorilor, datele pentru Eurobarometrul standard 88 au fost colectate în România, în perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP. Eșantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri față-în-față.