„Pentru prima dată, într-un spital public din România a fost realizată o operație de protezare valvulară aortică prin mini-toracotomie dreaptă. Echipa de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Universitar de Urgență București, sub conducerea Conf. Dr. Cătălin C. Badiu, devine astfel singura unitate publică din România ce acoperă întregul arsenal de operații minim-invazive prin mini-toracotomie, realizând atât reparații cât și protezări ale valvelor aortă, mitrală și tricuspidă”, se arată într-un comunicat al Spitalului Universitar.
Potrivit sursei citate, pacientul suferea de îngustare severă a valvei aortice, cea mai des întâlnită boală a valvelor inimii (peste 3 000 de cazuri noi pe an în România), boală ce-l împiedica pe acesta să ducă o viață normală. Pacientul a fost operat printr-o incizie de 5 cm în partea dreaptă a toracelui.
„La ora actuală această procedură se efectuează în mai puțin de 20 de centre din lume, printre care, începând de anul acesta, se numără și Romania, datorită echipei de chirurgie cardio-vasculară a SUUB care și-a întregit astfel palmaresul de operatii minim-invazive cu procedura de protezare a valvei aortice prin mini-toracotomie”, se mai arată în comunicatul SUUB.
„Scopul nostru este să oferim pacienților din România, în cel mai mare spital public, cele mai bune și moderne servicii medicale. Calitatea actului medical modern depinde de performanțele doctorilor și de calitatea tehnologiei medicale cu care este dotat spitalul. Din fericire, școala de medicină din România produce annual câteva mii de doctori foarte capabili. Suprapuși corect pe un plan de management care se concentrează pe achiziția de echipamente de ultima generație, acești medici vor face performanță în sistemul public și vor oferi pacienților din România servicii medicale la cele mai înalte standarde”, explică Adriana Nica, Managerul Spitalul Universitar de Urgență București.
„Mă bucur că am reușit să atingem aproape toată paleta de operații valvulare minim-invazive. Este un lucru minunat să putem oferi și pacienților noștri din sistemul public un act medical modern și la un standard cât mai ridicat. ” declară Conf. Dr. Cătălin C. Badiu.
În 2017, Spitalul Universitar de Urgență București a mai marcat o premieră îndomeniul chirurgiei cardio-vasculare realizând primele intervenții complexe de înlocuire percutană a valvei aortice (numite generic „TAVI”, conform acronimului din
engleză, Transcatheter Aortic Valve Implantation). Aceste intervenții sunt indicate la pacienții cu îngustarea severă a valvei aortice (stenoză aortică), adică asupapei care reglează curgerea sângelui din inimă spre aortă.