„De ce ați decis că autoritățile ruse, inclusiv eu, au oferit permisiune cuiva să facă asta? Și ce dacă ar fi vorba despre cetățeni ruși? Sunt 146 de milioane de ruși. Nu îmi pasă deloc … Acești cetățeni nu reprezintă interesele statului rus. Poate că nici măcar nu sunt ruși. Poate că sunt ucraineni, tătari, evrei, dar cu cetățenie rusă. Inclusiv aceste aspecte trebuie verificate. Poate că au dublă cetățenie sau doar drept de ședere. Poate că americanii i-au plătit pe acești oameni să acționeze. Cum putem ști asta? Eu nu știu”, a spus Putin în interviul oferit jurnalistei Megyn Kelly.
Întrebat dacă nu este interesat de faptul că anumiți cetățeni ruși ar putea prejudicia democrația din SUA, președintele Rusiei a replicat că nu a văzut nicio dovadă privind activități care au încălcat legea americană sau cea rusă.
„În Rusia nu putem urmări penal pe nimeni atât timp cât nu au încălcat legile țării. Cel puțin să ne trimită o foaie de hârtie în acest sens… un document. Sau măcar o cerere oficială, pentru a o analiza. Ar putea cineva să creadă că Rusia, de la mii de mile depărtare… a influențat rezultatul alegerilor americane? Nu sună ridicol? Nu este obiectivul nostru să interferăm. Și nici nu văd ce am obține dacă am face asta, nu e nicio miză”, a mai spus Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin l-a catalogat pe omologul său american „un om de afaceri cu o experiență vastă” și „un om care învață repede”, deși este nou în politică.
„El înțelege că, dacă este necesar să stabilești o relație de cooperare cu cineva, atunci trebuie să-ți tratezi partenerul actual sau potențial cu respect. Angajându-te în acuzații reciproce și insulte, este un drum care nu duce nicăieri”, a declarat Vladimir Putin.
Recent, Vladimir Putin, a declarat că politica Statelor Unite de a impune sancțiuni este un semn de slăbiciune, adăugând că este dezamăgit de dinamica relațiilor bilaterale ruso-americane.
Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.
Echipa procurorului special Robert Mueller a dispus inculparea a 13 cetățeni ruși și a trei firme, pentru ingerințe în scrutinul prezidențial din 2016 în cadrul unei presupuse conspirații pentru favorizarea lui Donald Trump și defavorizarea lui Hillary Clinton.