Prima pagină » Puterea Gândului » „Nu voi muri ca un trădător!”. Orientul Mijlociu, după Abbas

„Nu voi muri ca un trădător!”. Orientul Mijlociu, după Abbas

Pe 26 martie, liderul palestinian Mahmud Abbas va împlini 83 de ani.

Cel mai comod interlocutor al israelienilor – e din ce în ce mai șubred, iar pericolul de-i succeda un lider palestinian mai puțin moderat se conturează amenințător.

Evenimentele care s-au succedat fulgerător din 6 decembrie, de la decizia-dictat a președintelui Trump de a muta ambasada Statelor Unite la Ierusalim (pe un teren considerat de Organizația Națiunile Unite ca parte a teritoriului ocupat de israelieni), poziția ambiguă a statelor arabe din zonă, l-au copleșit pe octogenarul care, din 2009, și-a asigurat conducerea pe viață în Ramallah.  

Ultima știre despre Abu Mazen („tatăl lui Mazen”, primul său fiu, numele arab, kunyah, al lui  Mahmud Abbas) datează de acum o săptămână, când s-a desfășurat Congresul Consiliului Revoluționar al Fatah (acronimul arab al partidului Mișcarea Mișcarea de Eliberare Națională a Palestinei). Forumul politic și-a reafirmat sprijinul pentru liderul său și a cerut întrunirea cât mai curând posibil a Parlamentului, Consiliul Național Palestinian, organul legislativ al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, cel care formulează politici și programe, pentru a reconfirma legitimitatea Organizației pentru Eliberarea Palestinei ca unic reprezentant al poporului palestinian. Urmașul lui Yasser Arafat face toate aceste demersuri ca să-și consolideze poziția la negocierile de pace care urmează, pentru demararea cărora a pus condiția ca America să se retragă din rolul de moderator.

La finalul congresului, Abbas le-a declarat celor prezenți pe un ton testamentar: „Am spus și o repet – nu voi muri ca un trădător! America poate anunța când și unde dorește, însă nu se va întâmpla nimic împotriva voinței noastre”.

În a doua parte a lunii februarie, octogenarul lider palestinian a fost internat la spitalul vedetelor politice, Johns Hopkins din Baltimore, pentru ceea ce consilierii săi au declarat că a fost un control de rutină. Graba cu care convoacă acum Consiliul Național (mereu cu un ochi îngrijorat spre Hamas-ul din Gaza) e și pentru a securiza poziția celui pe care l-a desemnat succesor,  Mahmud al-Alul.

Fost guvernator în Nablus, al-Alul e prim vicepreședintele Fatah (funcție inventată de Abbas pentru el), are 68 de ani și o experiență din tinerețe în pușcăriile israeliene. Nu posedă notorietatea unui Marwan Barghuti (tatăl intifadelor, încă în pușcărie) sau a unui Muhammad Dahlan. Acesta din urmă, stabilit deocamdată în Emiratele Arabe Unite, personaj tenebros, cu o rețea de conexiuni în regiune, e un vechi inamic al lui Abbas. Din ziua în care președintele Autorității Palestiniene va dispărea, Dahlan va fi aruncat de sponsorii săi (între care cel mai important – Arabia Saudită) în lupta pentru putere, moment în care succesorului desemnat al lui Abbas va fi greu să-i reziste.

… În Orientul Mijlociu de după Abbas, pojghița fragilă a echilibrul puterii va crăpa, iar apa adâncă și întunecată de dedesubt s-ar putea să-i înghită pe palestinieni.