Prima pagină » Știri » Iarna s-a reîntors în România. Circulația pe Autostrada Soarelui, redeschisă. Vreme extrem de rece săptămâna viitoare. Când se va încălzi. UPDATE

Iarna s-a reîntors în România. Circulația pe Autostrada Soarelui, redeschisă. Vreme extrem de rece săptămâna viitoare. Când se va încălzi. UPDATE

Iarna s-a reîntors în România. Circulația pe Autostrada Soarelui, redeschisă. Vreme extrem de rece săptămâna viitoare. Când se va încălzi. UPDATE
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, atenționări cod portocaliu de polei pentru municipiul București și zece județe. Atenționările sunt în vigoare până la ora 18.00.

UPDATE 23.00. Circulatia pe Autostrada Soarelui s-a redeschis.

UPDATE ORA 20:00 Potrivit CNAIR, începând cu ora 19.00 s-a deschis circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 21A, între localitățile Bărăganul (județul Brăila) și Țăndărei (județul Ialomița).

Circulația pe acest sector de drum a fost închisă din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, drumul fiind afectat de fenomenul meteo de ploaie înghețată care generează apariția spontană a poleiului.

La această ora mai este închisă circulația pe A2, între București și Fetești. De asemenea, pe DN 24, între Poieni și Iași, a fost instituită restricția de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

„Fenomenul meteo de ploaie înghețată este foarte periculos, instalându-se și afectând puternic siguranța circulației rutiere. Astfel, în funcție de severitatea fenomenelor meteorologice, există posibilitatea închiderii unor sectoare de drumuri naționale și autostrăzi în zonele afectate”, arată CNAIR.

De asemenea, județele Constanța și Tulcea mai sunt cod portocaliu de polei, până la ora 20.30.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, și vreme deosebit de rece în toată țara, de luni dimineață până marți la ora 21.00.

Potrivit ANM, temporar vor fi precipitații, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, în extindere treptată dinspre sud-vest. În jumătatea de sud a țării și la munte acestea vor fi în general moderate cantitativ.

Se va semnala polei sau ghețus, în special în sudul teritoriului, iar vântul va avea unele intensificări. Vremea se va menține deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice.

UPDATE Patru drumuri naționale sunt închise pentru toate categoriile de autovehicule din cauza fenomenului de ploaie înghețată care duce la apariția poleiului.

Potrivit CNAIR, începând cu ora 15.00 s-a închis circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule din cauza fenomenului meteo de ploaie înghețată care generează apariția spontană a poleiului pe următoarele sectoare de drumuri naționale: DN 21, Brăila – Drajna (km 1+000 – km 105+000), DN 21 A, Bărăganu – Țăndărei (km 0+000 – km 23+000), DN 22B, Brăila – Galați (km 2+200 – km 11+645) și DN 2B, Vizireni – Șendreni (km 30+731 – km 125+571).

Meteorologii anunță, pentru săptămâna viitoare, vreme deosebit de rece, cu temperaturi mai scăzute decât cele normale, iar în mare parte din țară se vor înregistra precipitații. Spre finalul lunii martie se întrevede o încălzire treptată, au precizat reprezentanții ANM, pentru MEDIAFAX.

„Săptămâna viitoare, vremea va fi deosebit de rece, vor fi temperaturi mult mai coborâte față de ce ar fi normal în ultima parte a lunii martie. Vor fi temperaturi care ziua nu vor trece de -4, -5 grade în Moldova, 0 grade în partea de sudul țării, iar în București vor fi în jur de 0 grade. Vor fi temperaturi negative noaptea, -4 și -6 grade și temperaturi spre limita gerului sau chiar sub -10 grade în nordul, centrul, nord-estul țării în special în nordul Moldovei. Așteptăm precipitații care o să continue săptămâna viitoare, ce vin dinspre bazinul Mării Mediterane. Acolo se vor forma depresiuni atmosferice ce vor veni înspre Peninsula Balcanică, Marea Neagră. Ca urmare, în mare parte din țară, dar mai ales în jumătatea de sud, vor fi intervale cu precipitații, primele vor începe chiar de mâine și vor ține până marți seara. Ulterior, așteptăm alte precipitații la mijlocul săptămânii, spre ziua de joi. În condițiile în care temperaturile vor fi coborâte, probabil că și în partea sudică vor fi ninsori”, a precizat, pentru MEDIAFAX, meteorogolul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Mihai Huștiu.

Sursa citată a mai explicat că vom avea zăpadă și polei în următoarele zile.

„Dacă până acum zăpada s-a așternut în Moldova, unde în această dimineață aveam și 25 de centrimetri de zăpadă la stația meteo Rădăuți, în noaptea de luni spre marți, dar și marți și spre mijlocul săptămânii, un strat de zăpadă este prognozat să se depună și în partea sudică a țării, inclusiv în București. Este de menționat și poleiul, mai ales începând din această după-amiază, dar și de mâine. Sunt temperaturi în jur de 0 grade, sunt precipitații mixte, ceea ce înseamnă de fapt producere de polei în anumite zone, dar mai ales în partea sudică, sud-vestică. Asta ar fi pentru săptămâna viitoare, chiar înspre 25 martie urmând ca vremea să se mai încălească, iar la final de lună să ne apropiem treptat de normalul perioadei. Pentru final de lună, ar însemna temperaturi ziua cam între 8 și 15 grade, deci după 25 martie se întrevede o încălzire treptată a vremii”, a mai explicat meteorologul.

Duminică dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de precipitații, intensificări ale vântului și răcire accentuată, care a intrat în vigoare duminică dimineață. Capitala și 32 de județe se află sub cod galben. 

Meteorologii anunță să începând de duminică dimineață până la ora 23.00 vor fi precipitații pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului.

În Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia și în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vor fi condiții de polei.

În Oltenia și în Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitățile de apă vor depăși local 20 – 25 l/mp și izolat 40 l/mp.

Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55-65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă.