Prima pagină » Puterea Gândului » La ce-i folosește lui Bibi o gripă rebelă

La ce-i folosește lui Bibi o gripă rebelă

La ce-i folosește lui Bibi o gripă rebelă
Detalii pe gândul

Unul dintre medicii familiei Netanyahu, dr.  Zvika Bercovici (român de origine) a declarat presei zilele trecute că premierul are febră și dureri în gât: „Prim ministrul este un om puternic. (Un medic responsabil al unui mare lider așa începe orice declarație despre starea de sănătate a pacientului său, chiar dacă acesta s-ar întâmpla să fie mort, n.m,). Are puțină febră, dar pulsul și tensiunea sunt excelente. L-am sfătuit ca măcar două zile să evite contactul cu terțe persoane și să urmeze acasă tratamentul pe care i l-am prescris”. Asta se întâmpla joi. În zilele care au urmat, Marele Bibi n-a ieșit din cuvântul dr. Bercovici, anulându-și angajamentele.

Nici o gripă, fie ea și rebelă, nu e o binecuvântare, dar în cazul premierului israelian a picat la țanc. Trebuie să-și lingă rănile după insuccesul scenetei jucate împreună cu ministrul Apărării, moldoveanul (de la Chișinău) Avigdor Lieberman, prin care a încercat să forțeze alegerile anticipate (declarând sus și tare fix pe dos, firește: că dorește să-și ducă mandatul până la capăt, adică până în noiembrie 2019).

Soluția anticipatelor n-a încolțit peste noapte, Netanyahu a avut-o tot timpul în minte, chiar și atunci când acuza poliția anticorupție, Lahav 433, și presa de stânga că doresc răsturnarea Guvernului prin metode nedemocratice. Dacă s-ar fi decis ca alegerile anticipate să aibă loc pe 26 iunie, cu un partid aflat în fruntea sondajelor Bibi ar fi putut reveni pe cai mari în fotoliul de șef al Executivului, exercitând asupra anchetatorilor săi presiunea largii simpatii populare.

Canalele de știri însă, prinse ca la noi în lungi talkshowuri pe această temă, au dezvăluit că mare lucru n-ar fi câștigat din manevra cu anticipatele, fiindcă opoziția și parte din actuala coaliție ar fi pregătit o petiție adresată  Procurorului General Avichai Mandelblit, prin care i-ar fi solicitat să exprime o poziție înainte de 26 iunie – exact demersul pe care premierul îl evita. Ideea unei astfel de petiții rămâne, astfel încât anticipatele sunt un drum închis.

În mod normal, decizia lui Mandelblit trebuie să fie pronunțată în câteva luni, iar dacă este una – așa acum toate informațiile scurse din anchetă o arată – un eventual proces ar putea demara nu mai târziu de un an. În istoria Israelului cutuma e ca un înalt oficial trimis în fața instanței să demisioneze. De altfel, Moshe Kahlon, ministru de Finanțe și șeful partidului Kulanu, a afirmat că, dacă Netanyahu va fi pus sub acuzație și nu va demisiona, formațiunea sa se va retrage din coaliție (ceea ce echivalează cu  căderea Guvernului). 

Mai există un motiv foarte important pentru care gripa rebelă și mai ales interdicția de a se întâlni cu terțe persoane e cât se poate de binevenită. Netanyahu obține astfel scutire medicală de la întâlnirea care urma să aibă loc mâine, cu anchetatorii. (E greu de spus dacă soția sa, Sarah, și fiul cel mare, Yair, vor fi și ei scutiți prin contagiune să se prezinte la audieri).  

Prezentând un raport al întâlnirii sale cu Donald J. Trump la ultima reuniune a responsabililor cu securitatea din Executivul, prim ministrul le declarase că președintele Statelor Unite i-ar fi dezvăluit că în luna mai își va retrage țara din acordul nuclear cu Iranul. Dacă nu i-a ieșit cu anticipatele, Netanyahu va încerca agitând din nou pericolul atomic iranian.