„OTP Bank Plc. („OTP Bank”) informează piața de capital că Banca Națională a României a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziția de către OTP Bank România S.A a pachetului de acțiuni deținute de Banca Națională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99.28% și a portofoliului suplimentar din România aparținând altor subsidiare ale NBG. Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018″, au transmis reprezentanții OTP, printr-un comunicat de presă.
Aceștia au precizat că, indiferent de rezultatul final, își vor dori în continuarea să-și întărească prezența pe piața din România și că vor continua achizițiile în toată zona Europei Centrale și de Est.
Reacția vine după ce săptămâna trecută, într-un fapt fără precedent, BNR a anunțat că se opune intenției grupului ungar OTP de a achiziționa Banca Românească, divizia din România a grupului National Bank of Greece.
„Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participație calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA Membră a Grupului National Bank of Greece”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
„Reiterăm faptul că, potrivit dispozițiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, menționează BNR.