Conducerea Spitalului de Neurochirurgie „Prof.dr. Nicolae Oblu” din Iași a anunțat că încearcă responsabilizarea și „orientarea” către performanță a tuturor medicilor angajați, astfel că, începând din acest an, activitatea fiecărui medic clinician va fi evaluată de o comisie mixtă.
Potrivit conducerii unității medicale, evaluatorii vor nota cu puncte de la 1 la 5 mai mulți indicatori, printre care numărul de pacienți îngrijiți într-o lună, indicele de complexitate a cazurilor, indicele de mortalitate, durata medie de spitalizare, infecțiile nosocomiale, indicele de operabilitate și numărul de cazuri invalidate. Astfel, calificativul obținut de medicul evaluat îi poate aduce acestuia sporul maxim acordat în specialitate sau, dimpotrivă, sporul minim.
Mai mult, în cazul doctorilor cu rezultate slabe obținute doi ani la rând, managerul ar putea propune încetarea contractului de muncă.
„Măsura face parte din proiectul de management cu care am ocupat postul pe care îl am în acest spital. Regulamentul intră în vigoare, el a fost în dezbatere publică, potrivit Codului Muncii, timp de 30 de zile, face parte din contractul colectiv de muncă ce s-a negociat la nivel de unitate cu sindicatul. În Codul Muncii există prevederea pentru angajator de a stabili criterii de performanță individuală, fapt pe care noi l-am pus în aplicare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, managerul spitalului, Lucian Eva.
Acesta a recunoscut că vor apărea și nemulțumiri printre medicii care activează în cadrul unității medicale ieșene.
„Sigur, orice lucru poate crea și nemulțumiri. Probabil că așa va fi, dar oamenii trebuie să înțeleagă că această măsură are drept scop creșterea calității actului medical. Un alt scop constă în responsabilizarea medicilor. La nivelul spitalului există medici care au un număr mare de pacienți, care au aceleași venituri ca un medic ce are o activitate foarte scăzută. Cu alte cuvinte, medicul cu activitate ridicată plătește și salariul colegului”, a spus Lucian Eva, care a adăugat că nu are cunoștință de vreun spital din România care să fi aplicat până acum acești indicatori de performanță la medici.
Conform acestuia, medicii care vor munci mai mult vor primi mai mulți bani.