Actrița a murit duminică, în jurul orei 21.00. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiță, Aimee Iacobescu a fost transportată de urgență la spital cu un echipaj SMURD, fiind în stop cardio-respirator.
Actrița a fost resuscitată, dar fără succes.
„Aimee a murit chiar de Ziua Internațională a Teatrului. A murit cu o mare suferință, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-și recupereze moștenirea. A fost o actriță extrem de talentată și de apreciată”, a declarat Alexandru Arșinel pentru Mediafax.
Dorel Vișan, despre Aimee Iacobescu: Era sensibilă, avea frumusețe sufletească
Actorul Dorel Vișan a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că Aimee Iacobescu, ce a murit duminică seară, a fost o actriță sensibilă, ce avea frumusețe sufletească.
Întrebat de MEDIAFAX dacă a avut ocazia să joace alături de Aimee Iacobescu, Dorel Vișan a răspuns negativ.
„N-am jucat alături de ea, ea a jucat mai mult în piese din astea istorice, în «Haiducii» (de Dinu Cocea, n.r.), acolo a fost foarte bună, pentru că era arătoasă, era sensibilă, avea frumusețe sufletească, deci a fost o artistă care merită să fie băgată în seamă și care a lăsat ceva în urma ei”, a declarat Dorel Vișan.
Actorul și-a mai exprimat întristarea privind faptul că Aimee Iacobescu a fost ignorată în ultimii ani de televiziuni, adăugând: „Nu știm pe ce lume trăim, nu știm că prin cultură și prin oamenii de cultură omul poate să depășească necazurile vieții”.
Vecină, despre Aimee Iacobescu: Făcea tratament de multă vreme. Se chinuia și financiar
O vecină a actriței Aimee Iacobescu, care a murit duminică seară la vârsta de 71 de ani după o lungă luptă cu cancerul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că aceasta făcea tratament de foarte mult timp și că avea probleme financiare.
„S-a chinuit foarte mult cu boala pe care o avea, făcea tratament de multă vreme. În același timp, avea grijă și de mama dânsei, care încă trăiește, dar care nu poate ieși din casă. Am cunoscut-o și era un deosebit, la fel cum era ca și actriță. Este o pierdere mare pentru noi. Din ce am aflat, se chinuia destul de mult și din punct de vedere financiar. Nu avea copii, ci doar un frate geamăn care nu locuiește în România”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurelia Chivu, o vecină a artistei.
Aimée Iacobescu, o mare doamnă a teatrului și filmului românesc
Aimee Iacobescu, una dintre marile doamne ale teatrului și filmului românesc, decedată la vârsta de 71 de ani, a rămas cel mai mult în memoria cinefililor pentru rolul domniței Ralu din seria „Haiducilor” regizată de Dinu Cocea.
Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca șefă de promoție Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.
Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din „Zestrea domniței Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost și una dintre actrițele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.
Printre filmele în care a jucat se numără „De-aș fi… Harap Alb” (1965), „Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, „Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), de Bernard Borderie, o coproducție cu Franța
„Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, „Haiducii lui Șaptecai” (1971), de Dinu Cocea, „Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, „Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, „Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, „Revanșa”, de Sergiu Nicolaescu, „Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.
Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Național București, jucând în spectacolele „Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, și „Adam și Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în „Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în „Troienele”, de Jean Paul Sartre, „Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare, „Coana Chirița”, de Tudor Mușatescu, „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu etc.
În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Actrița Aimee Iacobescu a murit duminică, din cauza unui cancer de care suferea de foarte multă vreme. De altfel, în urmă cu doi ani, actrița declara pentru Ring că, deși are o pensie, tratamentul pentru boala ei este costisitor, iar din banii de la stat îi rămâne foarte puțin pentru facturi și mâncare.
Cea mai mare durere a lui Aimée Iacobescu era că, după o carieră de peste 40 de ani pe prima scenă a țării, indemnizația de merit la care avea dreptul prin lege nu îi era acordată de UNITER. „Aștept de aproape trei ani indemnizația de merit și singura mea speranță e acest venit care mi-ar acoperi mare parte din tratament”, spunea actrița în 2016. Indemnizația de merit se acordă pe viață și constă într-un venit brut neimpozabil de 2.700 de lei.