Un„tren special” a fost zărit la granița nord-estică a Chinei, în orașul Dandong, relatează presa japoneză. Potrivit imaginilor obținute de Nippon TV, un tren de culoare verde-oliv, cu dungi galbene, similar celui folosit de tatăl lui Kim, Kim Jong-il, atunci când fostul conducător a ajuns în China în 2011, a ajuns luni la Beijing. Citând trei surse apropiate problemei, Bloomberg a relatat luni că liderul nord-coreean s-a aflat luni în capitala chineză.
Marți, o coloană de automobile extrem de securizată a fost zărită în centrul Beijingului, timp în care poliția a blocat accesul către principala gară din zonă. Trenul verde despre care se presupune că îl transporta pe Kim Jong-Un de la Beijing la Phenian a plecat marți după amiază din China, informează presa din regiune.
Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a spus, într-o informare de presă care a avut loc marți, că nu are cunoștință de niciun fel de informații referitoare la vizita unor demnitari nord-coreeni. Întrebată de trenul remarcat de toată lumea și de coloana oficială, Hua a repetat că nu are informații referitoare la acest aspect.
Adam Cathcart, profesor universitar de istorie la Universitatea din Leeds care se ocupă de relațiile nord-coreene, a declarat pentru The Guardian că această metodă de a călători cu trenul este o caracteristică a propagandei nord-coreene: „Detaliul-cheie pare să fie trenul. Dacă ar fi fost vorba despre ministrul de Externe sau despre Kim Yong-nam, aceștia ar zburat pur și simplu de la Phenian”. Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un, a sosit și el în China cu trenul pentru a vizita țara, în 1982.
„Toate detaliile despre această călătorie sunt aproape identice ca cele din timpul vizitei lui Kim Jon-il. Mai întâi, ambii au luat un tren verde. În al doilea rând, ambele călătorii au fost inopinate, fără să fie furnizate informații dinainte. În al treilea rând, media japoneze tot timpul sunt cele care descoperă primele știrea. Din toate aceste detalii, tind să cred că acum este vorba despre Kim Jong-un”, a spus și Cheng Xiaohe, profesor asociat la Facultatea de Studii Internaționale din Beijing, a Universității Renmin.