Prima pagină » Știri externe » Rusia are un aliat puternic în scandalul atacului cu neurotoxină din Marea Britanie. Mesajul oficialilor chinezi pentru țările vestice: „Abandonați confruntarea”

Rusia are un aliat puternic în scandalul atacului cu neurotoxină din Marea Britanie. Mesajul oficialilor chinezi pentru țările vestice: „Abandonați confruntarea”

Rusia are un aliat puternic în scandalul atacului cu neurotoxină din Marea Britanie. Mesajul oficialilor chinezi pentru țările vestice: „Abandonați confruntarea
Detalii pe gândul

Scandalul diplomatic a pornit de la tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia și, în opinia ministrului de externe chinez, situația ar trebui să fie discutată pe marginea unor „informații reale”. Președintele chinez Xi Jinping îl sprijină pe Vladimir Putin și a avertizat țările vestice să înceteze comportamentul ostil la adresa Kremlinului, scrie dailystar.co.uk.

Un front format din 20 de țări occidentale l-au iritat luni pe Putin, după ce au expulzat peste 100 de diplomați ruși, acuzați de spionaj.

Expulzarea fără precedent a agenților de inteligență ruși reprezintă o reacție la otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale, ambii aflându-se în stare critică.

Theresa May l-a convins pe președintele american Donald Trump, dar și pe liderii UE și NATO că Rusia este „cel mai probabil” responsabilă pentru atacul cu agentul neurotoxic Noviciok din Salisbury.

China a anunțat marți că-l sprijină pe Putin, care a fost ales președinte „cel puțin” până în 2024. „Analizăm cu atenție situația”, a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a ministrului chinez de externe.

„Considerăm că acest caz Skripal ar trebui soluționat prin discuții bazate pe fapte reale”, a spus Chunying.

Încercând să calmeze situația, Chunying a cerut Marii Britanii și Rusiei „să se supună legislației internaționale și să se abțină de la acțiuni pripite”.

Chunying a lansat însă și un atac voalat la adresa Marii Britanii: „Se resimte nevoia pentru abandonarea confruntării și a gândirii de pe vremea Războiului Rece”.

Reacția Chinei îl va mulțumi cel mai probabil pe Putin și Kremlinul în general, care au negat orice implicare în atacul cu neurotoxină din Marea Britanie.

Putin și liderul chinez Jinping, care au o atitudine diferită față de SUA, se vor întâlni în partea a doua a acestui an. „Fiți siguri că o să reacționăm”, a declarat marți ministrul de externe rus Serghei Lavrov, avertizând țările occidentale că Moscova nu va tolera o asemenea atitudine.

Lavrov a acuzat SUA, care a expulzat 60 de diplomați, că șantajează alte țări, pentru a le obliga să treacă la represalii împotriva Rusiei. La rândul ei, Rusia a expulzat 23 de diplomați britanici, invocând „acțiunile de provocare” ale Marii Britanii.

Boris Johnson, ministrul de externe al Marii Britanii, a declarat că țările „s-au unit într-un număr mult mai mare, pe care Putin nu și l-ar fi putut imagina și spun că s-a umplut paharul”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și