„Se zice că de multe ori la stat fiecare urcă în ierarhie până la nivelul său maxim de incompetență. Domnul Ionuț Mișa este exemplul perfect. După ce a condus Ministerul Finanțelor jumătate de an în care a înnebunit economia cu modificările fiscale făcute pe genunchi, domnul Mișa va deveni acum președinte al ANAF. Ionuț Mișa a implementat politici atât de proaste încât nici nu ar trebui să ne mire rezultatele slabe. Nu poți să încurci total economia și să o ții în tensiune permanentă și să te aștepți să fie productivă”, a transmis Claudiu Năsui, membru în Comisia buget-finanțe a Camerei Deputaților, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Liderul deputaților USR face și o trecere în revistă a multiplelor eșecuri ale lui Ionuț Mișa din postura de ministru al Finanțelor.
„Vorbim despre un domn Mișa care a înregistrat multiple eșecuri, inclusiv impunerea mecanismului de TVA defalcat. Un domn Mișa care a garantat «pe cuvânt de tată» și cu lacrimi în ochi că nu vor scădea salarii, după care ele au scăzut. Un domn care a garantat că totul va fi bine și am ajuns să avem al 4-lea OUG de reparare a dezastrului pe care l-a lăsat în urmă în Codul fiscal. E clar, acest domn trebuie recompensat. Așa funcționează lucrurile la stat și în politică”, a completat Năsui.
Parlamentarul USR consideră că numirea lui Ionuț Mișa a fost impusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, iar noul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu a avut curaj să îl refuze.
„Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a intrat miercuri în biroul domnului Liviu Dragnea și la ieșire l-a avut în plic pe domnul Ionuț Mișa ca nou conducător al ANAF. Eugen Teodorovici este același domn Teodorovici care s-a opus vehement inițiativelor domnului Mișa. Același domn Teodorovici care a fost un critic vocal al modului de lucru al domnului Mișa. Același domn Teodorovici care și-a retras toate criticile o dată devenit ministru, deși situația, de fapt, nu s-a schimbat cu nimic”, precizează deputatul USR.
El mai susține că va începe cât de curând o nouă ofensivă fiscală a statului de tipul celei din 2015 când se buzunăreau angajații întreprinderilor și se închideau firme dacă nu aveau câțiva lei diferență pe casă. Ofensivă fiscală care, precum orice heirupism, va duce la colectări mai mari pe termen foarte scurt, dar va produce un dezastru în colectare pe termen lung.
Decizia privind numirea fostului ministru de Finanțe Ionuț Mișa în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), semnată de premierul Viorica Dăncilă, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.
Tot miercuri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că noul președinte al ANAF va avea tot sprijinul său dacă în urma unor evaluări va vrea să facă schimbări.
„Noul președinte va prezenta pe masa ministrului un raport cu mai multe situații, analize, propuneri de soluții pentru tot ce înseamnă activitatea ANAF (…), inclusiv propuneri de schimbări. Dacă în urma unor evaluări el consideră că acest lucru este normal și logic și își asumă aceste schimbări și soluții din partea mea are tot sprijinul”, a afirmat Teodorovici.
Ministrul Finanțelor Publice a negat că Liviu Dragnea l-ar fi propus pe Ionuț Mișa la șefia ANAF.
„Nu mi s-a impus niciodată nimic. (…) Am făcut propunerea către doamna prim-ministru, propunerea îmi aparține”, a spus Teodorovici.
În spațiul public a apărut deja informația că peste 20 de directori din ANAF urmează să fie schimbați de către Ionuț Mișa, noul șef ANAF.