„Este total în afara legii! Deși anumite texte par legale, sunt câteva aspecte profund în neregulă. Echipele mixte nu au ce căuta în urmărirea penală – e clar o încălcare flagrantă a Codului de procedură penală. Faptul că procurorii erau obligați să raporteze cu privire la rezultatele materializate în urmărire penală a sesizărilor de la SRI încalcă tot Codul de procedură penală. Cooperarea asta este interzisă magistraților (deci inclusiv procurorilor) și prin Legea 303/2004″, a declarat președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai.
Ea a mai spus că se confirmă implicarea SRI în urmărirea penală.
„După părerea mea, în momentul de față, se confirmă implicarea Serviciului Român de Informații în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal. Contravine și Legii 14/1992 (privind organizarea și funcționarea SRI-ului), contravine și legilor de funcționare a magistraților, precum și Codului de procedură penală”, a adăugat Nicolai.
Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, documentul, care are 18 pagini, prevăzând elaborarea de strategii comune, dar și constituirea de echipe operative comune. În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de șapte ani.