Orgasmul a mai fost denumit și „mica moarte”, deoarece pe parcursul lui ființa pătrunde în stări deosebite de expansiune a conștiinței, în care limitările obișnuite sunt depășite, producându-se o transcendere a minții și o uniune a contrariilor, starea fiind deseori identică cu o experiență metafizică. „Atunci când femeia are orgasm sau chiar înainte de a-l avea, atunci când doar anticipează plăcerea orgasmului, creierul ei secretă neurohormoni într-o cantitate foarte mare: dopamine, opiode și oxitocină. Aceste substanțe secretate într-o cantitate așa de mare în timpul orgasmului nu oferă doar o plăcere intensă, ci declanșează, practic, stări modificate de conștiință,” afirmă Ana Stoian, Life Coach.
Mai mult, orgasmul este percepția euforică cu o intensitate maximă a stimulării sexuale, care se manifestă printr-o senzație paroxistică de plăcere și de fericire.
„Noile cercetări din domeniul neuroștiinței au descoperit că există o legătură strânsă între organele sexuale ale femeii și creierul ei. Structura ramificațiilor nervoase din zona pelviană este foarte diferită la femei față de bărbați. În cazul femeii, terminațiile nervoase se distribuie în toată zona pelviană – de la pereții vaginali la clitoris, către perineu și anus. Mai mult, la fiecare femeie orgasmul este diferit, iar în cazul bărbatului, lucrurile sunt mult mai simple și mai regulate”, adaugă psihologul Gabriela Marin, specialist în relații de cuplu.
Citește în continuare cum orgasmul îmbunătățește sănătatea!