„Nu știu dacă încă CCR poate face ceva. Ea poate face ceva numai în cazurile în care este sesizată. Cred că în primul rând ar trebui să se autosesize sau să sesizăm CSM care această misiune constituțională de a asigura independența justiției. Cred că prin aceste protocoale care încalcă drepturile fundamentale și libertățile cetățenilor, cu atât mai mult CSM ar trebui să-și arunce o privire atentă și să tranșeze într-un fel această chestiune. Sigur că noi, prin legislația pe care o modificăm în aceste momente, putem să venim după o analiză atentă, cu elemente în legislație care să împiedice pe viitor asemenea colaborări instituționale neconstituționale”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Șeful Senatului a mai spus că în perioada în care era premier nu s-a discutat în CSAT problema protocoalelor.
„Protocoalele nu au fost discutate în CSAT. Nici acest protocol nu pare să fie aprobat în mod expres în CSAT. Ele sunt făcute între instituții. Deci nu am avut cunoștință sau cel puțin eu nu-mi aduc aminte să fi avut cunoștință de conținutul acestor protocoale. Cred că puteți să înțelege lesne că a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005, și nu-mi aduc aminte detaliile, dar nu am absolut niciun fel de rezervă ca aceste protocoale să fie scoase la lumină. E absolut necesar. Poziția mea este cred că una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituții, pentru că așa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare și foarte clare și foarte grave care demonstrează că principiile separației puterilor în stat, principiul funcționării independente a justiției a fost încalcat. Sunt elemente care depășesc cadrul legal, care ar trebui să asigure funcționarea justiției în orice stat de drept, așa încât mă declara absolut de acord care orice astfel de protocol să fie desecretizat”, a afirmat Tăriceanu, după ședința Biroului Permanent al Senatului.
Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani.
Protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).
Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.
Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”.