Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat la ceremonia de redeschidere a Muzeului Zoologic că acesta este al doilea astfel de muzeu din România, după „Grigore Antipa” din București ca bogăție a colecțiilor.
„Muzeul Zoologic al UBB, pe care l-am redeschis după lucrări de reabilitare care au durat doi ani și jumătate, este, în primul rând, un muzeu de cercetare și un muzeu didactic pentru noi, dar este și o emblemă a acestui oraș, a Transilvaniei, a României, al doilea muzeu zoologic după muzeul Grigore Antipa din București, ca bogăție a colecțiilor, acesta nu este puțin lucru”, a spus Pop.
Potrivit acestuia, Muzul Zoologic reprezintă „un muzeu în muzeu”, prin felul în care s-a păstrat mobilierul și modul de aranjare, pe care multe muzee europene l-au abandonat și acum regretă.
„Noi, și din rațiuni financiare și din rațiuni de inteligență științifică și umană, am reușit să păstrăm acest muzeu într-o formă în care să ne amintească de felul cum a fost organizat în secolul al XIX-lea, cum a fost moștenit apoi la începutul secolului XX, s-a reușit să fie adus până astăzi la forma pe care o vedeți”, a subliniat rectorul UBB.
Lucrările de renovare au constat în înlocuirea instalației electrice și îmbunătățirea sistemului de iluminat, refacerea pardoselii și placarea acesteia, recondiționarea geamurilor și aplicarea pe sticlă a unei folii protectoare, zugrăveli și instalarea unui sistem de detectare a incendiilor.
Muzeul Zoologic al UBB a fost înființat în anul 1859, ca o secție a Muzeului Ardelean, și deține unele dintre cele mai vechi colecții de fluturi, cosași și păianjeni din țară, având o vechime de peste o sută de ani.