Ministrul Justiției a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași

Ministrul Justiției a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași
Publicat: 10/04/2018, 20:07

Ministerul Justiției precizează că pavilionul de deținere Corp A, din cadrul Penitenciarului Iași, a fost supus expertizării tehnice pe parcursul anului 2008 si apoi în 2016, ambele expertize încadrând clădirea în clasa de risc seismic II.
Încă din anul 2017, Penitenciarul Iași a intrat în procesul de elaborare a documentațiilor tehnice (etapele de inițiere și aprobare a notei conceptuale și temei de proiectare) necesare demarării investițiilor care să conducă la îmbunătățirea condițiilor de detenție și a celor de muncă.

Consultă aici toate documentele

Tudorel Toader a anunțat luni că va publica marți documentația privind Penitenciarul Iași, care arată că au existat discuții și informări cu privire la construirea unui nou pavilion de detenție în cadrul acestei unități, pentru a echilibra gradul de supraaglomerare.

Printre documente se numără și o informare semnată de către ministrul Tudorel Toader în ianuarie 2018, transmisă directorului Administrației Penitenciarelor, Marian Dobrică, în care i se solicită o analiză a gradului de ocupare a unităților din cadrul ANP.

„În procesul de identificare a măsurilor adecvate care trebuie implementate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării, la nivelul Ministerului Justiției a fost sesizată problema gradului de ocupare la nivelul unor unități penitenciare din subordinea ANP. (…) Vă solicitătăm să întreprindeți o analiză asupra gradului de ocupare la nivelul fiecărei unități penitenciare din subordinea ANP și să dispuneți, cu respectarea profilării locurilor de deținere, transferuri de deținuți între unități penitenciare, în vederea asigurării unui echilibru al gradului de ocupare”, se arată în unul dintre documente.

Tot între aceste documente se numără și o scrisoare semnată în 29 august 2017 de către directorul Penitenciarului Iași, Marian Pompiliu, în care i se aduc la cunoștință directorului ANP vizita ministrului, dar și o notă conceptuală pentru ridicarea unui noi pavilion de detenție, format din trei corpuri de clădire. Potrivit informării, investiția este necesară deoarece pavilionul actual, care cazează deținuții, a fost expertizat tehnic și clasificat cu grad de risc seismic.

Ministrul Justiției a mai publicat și procesul verbal din 8 noiembrie 2017, în care este inclusă minuta ședinței de avizare din aceeași zi. Potrivit minutei, s-a prezentat documentația necesară construirii unui nou sector de deținere pentru Penitenciarul Iași, urmând a fi create 536 de locuri de cazare, fiecare loc cu cel puțin 4,01 mp. Tema de proiectare a fost aprobată de directorul ANP, Marian Dobrică.

Câteva zile mai târziu, în 16 noiembrie 2017, Marian Dobrică a transmis directorului Direcției Investiții din cadrul Ministerului Justiției, Constantin Rădulescu, o solicitare de aprobare a „Acordului prealabil” pentru obiectivul de investiții Sector nou de deținere – Penitenciar Iași. Și un proces verbal din 2008 arată că s-a efectuat o expertiză tehnică a obiectivului „Pavilion detenție 600 de locuri” în cadrul Penitenciarului Iași.

Documentele au fost publicate după ce, duminică, a avut loc un schimb de replici între Tudorel Toader și reprezentanții Federației Sindicatelor din penitenciare.

„PS la PS: Fără a pronunța vreun nume: situația pavilionului A, din penitenciarul Iași, a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 și 2016! Întrebare – la vremea respectivă, oare ce făceau, ce funcții ocupau criticii de astăzi?”, a precizat Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției a precizat anterior că mutarea câtorva sute de deținuți de la închisoarea din Iași la alte unități face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună