„N-o schimbă, pentru că imaginea e cea din raportul GRECO. Președintele nu poate să țină cont numai de realitățile din ultima perioadă, ci și de impactul pe care îl are pentru România, ori în cancelariile externe sunt cunscute spusele doamnei Kovesi și mai puțin spusele unor oameni din interiorul țării. Eu cred că Iohannis trebuie să ia o decizie politică, ce este mai bine pentru România, pentru că aceștia sunt termenii în care poate să gândească un președinte, nu ce este drept, ci ce este necesar. Credibilitatea pe care o au cei care sunt împotriva doamnei Kovesi este mult mai scăzută decât credibilitatea lui Kovesi pe plan externe”, a declarat, duminică seară, Traian Băsescu la România Tv.
El a spus că dacă ar fi în locul președintelui nu s-ar grăbi, ci ar aștepta și punctele de vedere pe protocolul SRI-Parchet din anul 2009.
„Sunt două rapoarte acolo, trebuie văzute faptele în raport, nu ce votează secția de procurori, pentru că ei votează politic, nicidecum pentru interesele justiție. Este Codruț Olaru, Kovesi, sunt oameni grei acolo. Aș aștepta să văd după audiere și rapoartele Inspecției Judiciare, aș aștepta un punct de vedere legat de protocolul SRI-Parchet, punct de vedere pe care nu-l poate da decât Inspecția Judiciară, care poate spune dacă a fost un protocol ilegal și dacă se impun măsuri disciplinare. E doamna adjunct Scutea care a semnat pentru Tiberiu Nițu și doamna Kovesi. Deci nu m-aș grăbi și după ce vin tot aceste documente vă spun ce aș spune: «N-o schimb». Vor veni alte elemente care să genereze problema schimbării. Nu că n-ar trebui schimbată Kovesi, dar președintele nu e doar un om care trebuie să privească lucrurile doar administrativ, el trebuie să aibă o viziune mai amplă. Acum credibilitatea (Laurei Codruța Kovesi – n.r.) pe plan extern este ridicată, deși intern a început să se clatine. Eu aș aduna toate rapoartele astea, le-aș aștepta și pe următoare două, plus analiza pe protocolul SRI-Parchet și aș spune că sunt de competența unei instanțe. Deci își termină bine merci mandatul”, a explicat Băsescu.
În opinia fostului șef al statului, întâlnirea neoficială a Laurei Codruța Kovesi cu ministrul francez de Externe la ambasada Franței la București a fost penibilă.
„A fost penibil că s-a dus pe furiș la ambasada Franței. Când o cauți e la ambasa Olandei, SUA. E desprinsă de instituțiile românești, ceea ce e foarte rău. Când e nevoie în cele mai mare ziare din Europa are interviuri în care spune cât de ticăloși sunt oameni de aici. Dacă a avut o discuție tete a tete cu ministrul francez de Externe, și din ce a apărut și în presă, a explicat protocolul înainte ca statul român să dea o explicație”, a completat Băsescu.
„Știam că merge la ambasade, pentru că la rândul meu mergeam și eu. Primesc și acum invitații la ambasade, dar nu merg pentru că mi se pare o pierdere de vreme. Până acum mergea cu Coldea, erau ca doi siamezi în poze ca să arate ambasadorului că sunt un monolit, facem praf tot, iar acum e cu Lazăr. Eu sunt convins că dacă nu era procuror genral Lazăr, doamna Kovesi era în anchetă penală demult”, a conchis Traian Băsescu.
Procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef DNA a fost inițiată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe 22 februarie. Într-o conferință de presă, acesta a prezentat toate aspectele care stau la baza solicitării de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, raportul conținând 20 de puncte în care sunt consemnate critici la adresa procurorului șef al DNA. Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției, conținând discursul ministrului și 11 anexe, decizii ale unor instituții și regulamente.
Anexele conțin articole din Codul Deontologic al magistraților, trei decizii CCR (privind conflictul juridic Guvern – Ministerul Public și persoanelor care activează în instituții ale statului nesubordonate Parlamentului de a se prezenta la o comisie de anchetă parlamentară ), raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2016, un raport al Comisiei de la Veneția din anul 2010 și un alt aviz al Comisiei, din anul 2012, privind OUG de modificare a Legii de funcționare a Curții Constituționale și la Ordonanța de urgență a Guvernului de modificare și completare a Legii privind organizarea și desfășurarea referendumului.
De asemenea, în document se regăsesc raportul Inspecției Judiciare privind controlul de la DNA și comunicatele Inspecției privind demararea controlului la DNA Ploiești și cel referitor la cercetarea disciplinară a Laurei Codruța Kovesi.
Secția de procurori din CSM a dat aviz negativ solicitării. Președintele Klaus Iohannis trebuie să ia decizia finală.