„Eu dacă aș fi președinte n-aș convoca CSAT pentru acest eveniment pentru că nu va avea impact asupra României. Au fost poziții care au condamnat utilizarea substanțelor toxice și a fost o declarație politică a măsurilor de retorsiune pe care le-au luat aliații. Cred că au fost decente, n-au fost exaltate, fie că au fost ale lui Tăriceanu, Iohannis. Singurul lucru neînregulă este că se simt toți buricul pământului. Nu un punct de vedere al președintelui Camerei Deputaților, al președintelui Senatului, al MAE. Există un singur punct de vedere oficial care e punctul de vedere exprimat de președintele României, dar se bagă toți în seamă ca să se afle în treabă. Ei nu-și dau seama ce ridicolă e partea România când fac asta”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România Tv.
Fostul șef al statului susține că Federația Rusă condusă de președintele Vladimir Putin nu va riposta pentru că și-a luat angajamente publice că nu vor mai exista atacuri cu arme chimice pe teritoriul Siriei și totuși ele s-au produs.
„Toată lumea spune atac. Chiar și presa occidentală a titrat SUA, Marea Britanie și Franța au atacat obiective în Siria. Nu e vorba de un atac, e vorba de o ripostă la un atac cu substanțe toxice de luptă și este bine ca toți românii să știe că utilizarea substanțelor toxice e interzisă prin convenție de mai bine de 90 de ani. Toate țările au ratificat această interdicție, iar în Siria s-a produs un atac cu substanțe toxice de luptă. Federația Rusă nu va riposta, pentru că a greșit-o. Vedeți angajamentele publice ale Federației Ruse că pe teritoriul Siriei nu vor mai exista arme chimice de luptă și iată că au fost utilizate. Putin mai poate face câteva declarații pe temă și asta e valabil și pentru Iran”, a completat Băsescu.
O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune și a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România este solidară cu acțiunile alianței SUA, Marea Britanie și Franța, care a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria. Șeful statului reiterează condamnararea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populației. „România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.
Guvernul României, condus de premierul Viorica Dăncilă a anunțat că este solidar cu răspunsul ferm al SUA, Marea Britanie și Franța prin atacul cu rachete în Siria. Executivul condamnă atacul chimic al lui Bashar-al-Assad asupra propriei populații. „Guvernul României reiterează condamnarea atacului chimic din 7 aprilie 2018, soldat cu victime în rândul populației civile, în termenii cei mai categorici. România susține și este solidară cu acțiunea fermă de răspuns a SUA, Marea Britanie și Franța în Siria, ca urmare a atacului chimic și reiterează sprijinul ferm pentru orice efort al comunității internaționale destinat încetării conflictului din Siria”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Executivului.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat că România este solidară cu decizia aliaților strategici SUA, Anglia și Franța în atacul cu rachete din Siria, adăugând că MAE va pleda pentru o anchetă în cazul folosirii armelor chimice. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, că este solidar cu decizia aliaților țării noastre SUA, Marea Britanie și Franța de a ataca cu rachete Siria, considerând că este un răspuns pe măsură, în cotextul atacului cu arme chimice asupra populației siriene. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că atacul cu rachete al SUA, Angliei și Franței asupra Siriei a fost o reacție necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc și pe aliații acestuia, Rusia și Iran.