IWF, organismul care identifică și raportează fotografiile și videoclipurile ilegale la nivel global, arată că bebeluși și copii sub vârsta de 10 ani au fost identificați în mare parte dintre materialele găsite în mediul online.
Aproape 80.000 de pagini au fost identificate ca găzduind imagini cu scene explicite de abuz sexual asupra copiilor în 2017, cu 37% mai multe decât în 2016. O treime dintre ele aveau un conținut extrem de sever, incluzând scene de viol și tortură.
Un alt semnal de alarmă tras de analiști se referă la o creștere a conținutului produs de copii cu ajutorul camerelor web, conținut care a fost distribuit, mai apoi, în mediul online, de către pedofili.
Susie Hargreaves, director executiv al IWF, spune că aceste cifre ar putea fi doar „vârful aisbergului”.
„Primim acum mai multe raportări ale conținutului online care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor decât oricând de-a lungul istoriei. Este îngrijorător faptul că infractorii par să folosească din ce în ce mai multe căi digitale ascunse pentru a preveni aplicarea legii și activitatea liniilor de asistență telefonică din întreaga lume pentru a detecta aceste site-uri web”, a adăugat aceasta.
O tehnică extrem de folosită este aceea a site-urilor care oferă conținutul abuziv doar acelor utilizatori care urmează anumiți pași în ceea ce privește accesarea acestui conținut și par a fi normale în ochii celorlaltor utilizatori. Gradul de utilizare al acestei metode a crescut cu 86%.
În jur de 65% dintre imaginile care prezintă conținut explicit în care sunt prezentate abuzuri sexuale asupra minorilor identificate de IWF sunt găzduite de servere din Europa, cele mai multe fiind în Olanda, Franța și Rusia.