Prima pagină » Știri » Codul de procedură penală al lui Iordache: Victima, audiată de față cu agresorul, flagrante blocate, procurorul are un an să descopere autorii infracțiunilor

Codul de procedură penală al lui Iordache: Victima, audiată de față cu agresorul, flagrante blocate, procurorul are un an să descopere autorii infracțiunilor

Codul de procedură penală al lui Iordache:  Victima, audiată de față cu agresorul, flagrante blocate, procurorul are un an să descopere autorii infracțiunilor
În demersul asumat de transpunere directivei Parlamentului European privind prezumția de nevinovăție, Comisia Iordache propune modificarea Codului de procedură penală, reluând amendamentele controversate prezentate în forma inițială de acum câteva luni.

Primul dintre ele este completarea articolului 4, în sensul interzicerii comunicărilor publice referitoare la persoane care fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei. Față de forma inițială a proiectului s-a introdus posibilitatea comunicării de date dacă acestea sunt justificare de „un interes public prevăzut de lege” sau acest lucru este necesar „descoperirii și aflării adevărului”.  De asemenea, în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe. 

Art. 4 Prezumtia de nevinovăție

(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

(4) În cursul urmării penale sau al judecății organele de urmărire penală sau instanța de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfășoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză.

(5) Comunicările publice prevăzute la alin. (4) nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de săvârșirea unei infractiuni. 

(6) În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârsirea unor infractiuni.

Agresorul poate participa la audierea victimei

O altă modificare adusă Codului de procedură penală poate duce la situația în care victima unei infracțiuni să poată fi audiată în prezența agresorului său, în condițiile în care audierea victimei este un act de urmărire penală. Mai exact, este vorba despre introducerea unei noi prevederi la articolul 83. 

Art. 83 Drepturile inculpatului

după litera b) se introduce litera b 1:  „dreptul de a fi încunoștințat de data și ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi și libertăți. Încunoștințarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces- verbal. Absența sa nu împiedică efectuarea actului.

„În privința articolul 83, pentru a da posibilitatea ca inculpatul să aibă dreptul de a participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală la care dorește să participe în cursul urmăririi se impune modificarea, acesta fiind cel care cunoaște cel mai bine circumstanțele faptei și poate să exercite efectiv apărări, având în vedere că avocatul nu știe ce cunoaște un martor și ce ar putea fi acesta întrebat astfel încât să fie aflate cât mai rapid și mai corect 7 circumstanțele faptelor săvârșite. Acest lucru este impus de art. 3 și art. 6 alin. (2) din Directiva 343/2016, care reglementează dreptul inculpatului/suspectului de a participa la propriul proces.”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative. 

Art. 139, alineatul 3, abrogat 

O altă modificare importantă se referă la excluderea din mijloacele de probă a înregistrărilor efectuate de părți sau de alte pesoane, precum și a oricăror înregistrări care pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege. Este vorba, mai exact de abrogarea alineatului 3 al articolului 139 referitor la supravegherea tehnică. Posibile efecte ar fi pe de o parte imposibilitatea folosirii înregistrărilor făcute de părți sau alte persoane pentru a veni în sprijinul unor acuzații, iar pe de altă a folosirii, spre exemplu, a unor înregistrări de pe camere video din spațiul public.  

„Se impune eliminarea dispozițiilor alin. (3) art. 139 referitoare la supravegherea tehnică. Legea nu trebuie să permită și să legitimeze comportamente de genul: o persoană înregistrează o terță persoană în scopul de a o determina ulterior la un anume tip de atitudine, sau poartă o discuție despre un terț și conduce discuția astfel încât acreditează ideea că terțul a săvârșit o faptă penală, iar ulterior prezintă această înregistrare organelor de urmărire penală, integral sau parțial, pentru a obține diverse beneficii judiciare sau în scop de răzbunare. Aceste înregistrări ale unor terți pot fi utilizate în condițiile de la art. 97 alin. (2) lit. f), adică numai dacă au fost efectuate legal și poate fi stabilită realitatea sau veridicitatea acestora”, se aratăîn expunerea de motive a inițiatorilor. 

Reguli schimbate în cazul începerii urmăririi penale. Procurorul, obligat în termen de 1 an să găsească făptașul sau să claseze cauza

O altă modificare a Codului de procedură penală schimbă regulile în privința începerii urmăririi penale în sensul că procurorul este obligat să inceapă urmărirea penală asupra faptei și autorului, spre deosebire de forma actuală care prevede că și în condițiile în care autorul este cunoscut sau indicat procurorul dispune începerea urmării penale cu privire la fapta săvârșită ori a cărei săvârșire se pregătește. În aceste condiții, se va îngreuna organizarea flagrantului sau ineficiența probelor strânse prin supraveghere tehnică deoarece în momentul începerii urmăririi penale procurorul trebuie să aducă imediat la cunoștință acest lucru suspecților, la pachet probele din care rezultă săvârșirea faptei. (Articolul 307)

De asemenea, o altă audăugire la textul actual prevede că, în condițiile în care autorul nu este indicat sau cunoscut, se dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Însă, dacă în termen de 1 an procurorul este obligat să să identifice autorul, în caz contrar trebuind să claseze cauza. 

Art. 305 Începerea urmăririi penale

(1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constata că nu exista vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1) și sunt indicate numele persoanelor ce se presupune că ar fi săvârșit infracțiunea ce face obiectul sesizării, organul de urmărire penala dispune obligatoriu începerea urmăririi penale cu privire la faptă și făptuitori. Toate probele administrate în această perioadă, fără respectarea acestor condiții sunt lovite de nulitate absolută și nu pot fi utilizate împotriva persoanei a cărei identitate era indicată la data administrării lor

(11) În toate celelalte situații, altele decât cele menționate la alin. (1) organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. În termen de maxim 1 an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă organul de urmărire penala este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune aceasta măsură, fie la clasarea cauzei

Articolul 307 Aducerea la cunoștință a calității de suspect

(1) Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoștință, înaintede prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, cu descriereatuturor elementelor constitutive ale acesteia și a probelor din care rezultă săvârșireafaptei, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83,încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absolută a actului de efectuare în continuare a urmăririi penale față de suspect.

(2) Atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 305 alin. (1) și persoana față de care există bănuiala rezonabilă este cunoscută, organul deurmărire penala va aduce la cunoștință, de îndată, calitatea de suspect, sub sancțiunea nulității absolute a tuturor actelor de urmărire penală efectuate cu 18 încălcarea acestei prevederi față de aceasta după aflarea identității persoanei.

(3)Organul de urmărire penală poate începe și continua urmărirea penală fără a aduce la cunoștință calitatea de suspect, în condițiile alin. (1) și (2) numai atunci când persoana față de care există bănuiala rezonabilă lipsește nejustificat, se sustrage sau este dispărut.” 78. La articolul 311, alineat

„S-a propus modificarea prevederilor art. 305 și 307 referitoare la condițiile în care se poate dispune începerea urmăririi penale, în sensul că se evită abuzurile organelor de urmărire penală, care cunosc cine este prezumtivul făptuitor, aleg să nu înceapă urmărirea penală cu privire la acesta, pentru a administra în lipsă probe, fără a asigura prezența avocatului suspectului. Nu aceasta a fost voința legiuitorului atunci când a reglementat această procedură. Ca atare, s-au prevăzut condiții clare când se începe urmărirea penală cu privire la faptă și făptuitor”, explică inițiatorii. 

Autor