Multe dintre aceste substanțe sunt pozitive la testele de cancer, unele provoacă malformații sau daune de durată ale organelor, la testele efectuate pe animale. Nu se știe încă cu exactitate în ce măsură aceste rezultate se pot transfera asupra omului. Astfel de toxine pot fi reduse prin noi metode de creștere, dar și prin depozitarea și prepararea corectă.
Otrăvuri vegetale
Migdalele amare și sâmburii de fructe conțin acid cianhidric în formă de compus glicozidic. Enzimele bacteriene din intestinal gros eliberează acid cianhidric. Acesta este resorbit, împiedică enzimele respirației celulare și paralizează astfel aportul cu energie al celulelor. Creierul și inima sunt cele mai sensibile. La copii, 5-10 migdale amare pot fi mortale. Migdalele dulci nu prezintă riscuri. Acidul cianhidric compus se găsește și în mugurii de soia, dar și în semințele de in. La fierbere, acestea trec în apă.
Varza conține izotiocianate. Acestea împiedică pătrunderea iodului în hormonul glandei tiroide. La persoanele cu hipotiroidism, consumarea de varză poate determina apariția gușei.
Cartofii, dar și alte plante din familia solanaceae, precum roșiile și vinetele,formează alcaloidul solanină. În cartofi se găsește conținutul cel mai concentrate de solanină în frunze, în mugurii încolțiți și în părțile verzi ale cojii.. Acestea trebuie îndepărtate înainte de consumare. Intoxicațiile se manifestă prin diaree, stare de greață și vomă, însă acestea au devenit rare în ziua de azi, prin condiții de depozitare mai bune (care împiedică colorarea în verde și încolțirea).
Unele soiuri de fasole conțin lectină. Acestea sunt extreme de otrăvitoare. Formează legături cu glicoproteinele, distrug astfel membranele celulare și duc la o coagulare a globulelor roșii sangvine. 6 boabe de crude de faqsole Runner pot duce la sângerări letale ale intestinului. La fierbere, lectina este distrusă după 15 minute.
Unele alimente vegetale nu sunt suportate de toți consumatorii, fără să fie însă otrăvitoare. Aici intră soiuri de cereale care prin gluten duc la reacții locale în intestine, la unii pacienți. La persoanele care au din naștere o lipsă a anzimei glucoză dehidrogenată fosfat, consumul de bob duce la o distrugere a globulelor sangvine roșii, prin scăderea nivelului de glutation.
Otrăvurile din ciuperci
Cea mai mare parte a ciupercilor comestibile este crescută astăzi în ciupercări. De regulă, acestea sunt inoffensive. Ciupercile trebuie să fie întotdeauna proaspete, deoarece oferă altfel un mediu bun pentru apariția bacteriilor. Otrăvirile apar mai ales la culegătorii amatori, când aceștia confundă ciupercile comestibile cu speciile otrăvitoare.
Alte cauze sunt pregătirea sau depozitarea defectuasă, precum și sensibilitatea la ciuperci. 90 % dintre otrăvirile cu ciuperci sunt cauzate de buretele viperei verde, care se confundă cu ciuperca champignon. Ea conține două otrăvuri puternice: foloidina intră în reacție cu filamentele actine ale celulelor hepatice și le distruge, în timp ce amatinina împiedică mecanismele de reparare (sinteza acidului ribonucleic) și împiedică însănătoșirea ficatului. O singură ciupercă poate fi mortală.