Propunerea legislativă a parlamentarului liberal vizează modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și își propune „ca microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanțării organizațiilor nonprofit să beneficieze de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit până la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al ONG-ului pe care decid să-l ajute, prin modificarea articolului 56 din Codul Fiscal. De asemenea, propunerea legislativă prevede, printre altele, majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donată pentru susținerea entităților nonprofit”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege remis MEDIAFAX.
Laurențiu Leoreanu mai susține, în expunerea de motive a inițiativei legislative, că în țara noastră nu există măsuri care să creeze facilități pentru organizațiilor non-profit.
„În toate statele occidentale există tendința de a acorda facilități organizațiilor non-guvernamentale tocmai pentru a degreva statul de anumite sarcini pe care sectorul ONG le poate îndeplini mult mai bine, dar în România se pare că acesta este sugrumat. Organizațiile non-guvernamentale sunt și printre cele mai afectate de obligativitatea de a plăti cote la nivelul salariului minim cu normă întreagă, deși au angajați part-time. Suntem obligați să le acordăm tuturor o mână de ajutor pentru că, altfel, le este pusă în pericol activitatea în beneficiul comunității”, potrivit sursei citate.
Nu în ultimul rând, deputatul PNL precizează că inițiativa vine în urma discuțiilor cu organizațiile nonguvernamentale.
„Dacă prevederile Codului Fiscal rămân în actuala formă, atunci majoritatea organizațiilor non-guvernamentale, cu excepția celor sociale, se vor vedea nevoite să își restructureze bugetele și activitățile. Guvernarea Dragnea-Dăncilă trebuie să înceteze să privească sectorul non-guvernamental ca fiind un dușman; dimpotrivă, entitățile non-profit trebuie să fie percepute drept partenere ale statului român. Această soluție pe care am propus-o a fost agreată tocmai de beneficiari, de organizațiile non-guvernamentale și sper să obțin sprijinul tuturor colegilor mei, indiferent de partidul politic din care fac parte, pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat”, transmite Leoreanu, într-un comunicat de presă.