Medicul care s-a întors din SUA pentru a-i trata pe români ca pe americani. „Pentru toți cei care se întorc, este vital să aibă o performanță profesională la același nivel”

Medicul care s-a întors din SUA pentru a-i trata pe români ca pe americani. „Pentru toți cei care se întorc, este vital să aibă o performanță profesională la același nivel
Publicat: 29/04/2018, 15:08

„Când cineva are o suferință, orice simptom dureros, în mod natural trebuie să treacă într-un timp de o săptămână, două. Durerea care depășește un interval de o lună, o lună și jumătate devine durere cronică și nu este un lucru firesc. (…) Când durerea nu este rezolvată devine cronică, dintr-un simptom devine boală, cu foarte multe complicații pe lângă, iar pacienții sunt cei mai nefericiți. Terapia durerii vine să ajute acest segment de pacienți, care este în creștere, în special în țările dezvoltate pentru că foarte des această durere cronică este legată de stilul de viață pe care îl avem”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Ovidiu Palea, medic anestezist și specialist în terapia durerii.

Medicul precizează că este nevoie de această terapie atunci când nu mai există nicio altă soluție pentru starea pe care o are pacientul.

În urma statisticilor, spune acesta, s-a constatat că o treime dintre pacienții care au peste 40 de ani suferă de o durere cronică cel puțin două, trei luni pe an.

„Terapia aceasta vine să le ofere o soluție. Pacienții sunt deja, teoretic, investigați, deci nu au lucruri care se văd pe examenele imagistice, însă, au simptomul și trebuie rezolvată această stare care le dăunează. (…) Patologia este din categoria durerilor de spate, în mod majoritar, cam 60-70%, de asemenea, sunt dureri de cap, nevralgii, sunt dureri pelvine, dureri abdominale cronice. Un segment foarte în creștere este durerea oncologică. Pacienții cu cancer au speranța de viață foarte lungă, se trăiește luni și ani de zile cu cancer și, atunci, acești pacienți au diverse forme de dureri, din varii motive, evident că ei cred că îi doare din cauza cancerului, dar nu este întotdeauna adevărat”, a adăugat Palea.

În terapia durerii, spune medicul, tratamentul poate fi atât medicamentos, dar și intervențional, prin diverse proceduri minim invazive, ceea ce conduce, în marea majoritate a cazurilor, la dispariția simptomelor sau, cel puțin, la atenuarea acestora.

Doctorul Ovidiu Palea a explicat că, în mod normal, pacientul trebuie să ajungă la terapia durerii după ce a fost investigat și diagnosticat de către un medic specialist. În schimb, de multe ori, se poate întâmpla ca bolnavul să scape de o operație complicată tocmai pentru că a venit, mai întâi, la medicul în terapia durerii.

„Această terapie este, așa cum se spune «fund de sac», adică pacientul a fost investigat și diagnosticat, nu mai au soluții și această specializare devine, să zicem așa, ultima speranță a bolnavului. În momentul de față, terapia durerii vine, de multe ori, înaintea celorlalte specializări pentru că, prin intervenții, poți scăpa de operații. Așa că din «fundul sacului» devenim un fel de «nod de cale ferată» pentru că poți tria pacienții și, prin intervențiile pe care le faci, pacienții ajung mai puțin la operație. La cel puțin două treimi din pacienți, durerea dispare sau scade foarte tare”, a adăugat medicul specialist în terapia durerii.

Pentru ca un pacient să ajungă la terapia durerii, are nevoie de o trimitere din partea medicului specialist sau din partea medicului de familie, lucru care nu se întâmplă pentru că încă nu există deschidere și încredere în ceea ce acest tratament ar putea însemna astfel că mulți pacienți ajung aici după ce se uită singuri pe internet.

„Teoretic, ca pacientul să ajungă la tine, trebuie să fie trimis de la un medic specialist sau de la medicul de familie. Practic, aceste intervenții nu pot fi făcute de ei, dar dacă acești medici știu ceea ce poți să faci cu terapia durerii, pacientul ar putea ajunge direct la tine, astfel, ar fi o șansă ca acesta să scape de o eventuală intervenție chirurgicală. De aceea, educarea colegilor este importantă din perspectiva înțelegerii prin ceea ce facem. Încercăm să educăm și să explicăm cât mai mult despre ceea ce înseamnă terapia durerii pentru că percepția generală despre această ramură e că tratezi pacientul cu morfină, lucru total fals”, a spus specialistul.

Ovidiu Palea s-a specializat în terapia durerii în Statele Unite ale Americii, acolo unde acest domeniu a apărut de mai bine de 20 de ani.

„Anesteziștii, ceea ce sunt și eu, au fost primii care au pășit în domeniul acesta pentru că sunt cei mai preocupați de durere. America a reușit să acrediteze pregătirea specialiștilor, proces care a durat și la ei vreo 15 ani, nu s-a petrecut peste noapte. Europa a venit un pic în urmă în treaba asta. Nu toate țările au programe pe terapia durerii, dar sunt în curs de dezvoltare. În vest, toată lumea învață din timpul rezidențiatului. (…) În România, de abia acum crește interesul. Sunt organizații care vin în vizită, le place și vor să învețe. Nu este ușor. Eu, în primii doi, trei ani, am avut pacienți doar rude și prieteni pentru că nu îți trimite nimeni pacienți pentru că nu știu și nu au încredere”, a precizat Palea.

După ani de zile de studiu și muncă în Statele Unite ale Americii, Ovidiu Palea a decis să se întoarcă în România și să aducă și aici această specilizare.

„Când m-am întors, a fost o decizie pur emoțională, nu am venit pentru medicină. Cred că cei care se întorc se întorc pentru alte lucruri care îi atrag, în niciun caz din ambiții profesionale. Este evident că oportunitățile de dezvoltare sunt mult mai mari afară. Pentru toți cei care se întorc, este absolut critic și vital să aibă o performanță profesională la același nivel. Am colegi care s-au întors, toți din motive emoționale, este legătura cu familia, cu cei apropiați sufletește. Practic, după ce m-am întors, m-am dezvoltat foarte mult în terapia durerii „, a afirmat Ovidiu Palea.

Palea susține că, astăzi, este mult mai ușor să te întorci, ca medic, în România, să profesezi pentru că sistemul medical din privat oferă foarte multe oportunități.

„La stat este mai greu, în primul rând, din motive de mentalități. Adică vii dintr-un sistem care funcționează într-un fel , iar aici este totul total diferit, problemele sunt mari, presiunea pe stat este foarte mare, doctorii din spitalele de stat sunt hărțuiți și alergați într-un fel în care le afectează starea de echilibru și nu mai au timp de nimic”, a mai spus medicul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te...
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Dispar micii. Situația este catastrofală
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o...