Pericolul mortal din carnea la grătar. „Corpul pur și simplu nu are ce să facă”

Pericolul mortal din carnea la grătar. „Corpul pur și simplu nu are ce să facă
Publicat: 01/05/2018, 08:55

Grătarul este, fără îndoială, activitatea preferată a românilor de 1 Mai. Fie de poftă, fie pur și simplu „că așa se face de 1 Mai”, pentru cei mai mulți dintre români nu pot lipsi tradiționalii mititei la grătar în aceste zile.

Nutriționiștii recomandă însă să fim ponderați și să fim atenți la modul cum preparăm carnea pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurență cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura și timpul de expunere”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Cristian Mărgărit, consultant în nutriție.

Porivit acestuia, carnea astfel preparată poate dezvolta substanțe cancerigene.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanțe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât și rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este și el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnații, etc”, explică nutriționistul.

Totodată, spune specialistul în nutriție, grătarul poate constitui o sursă foarte mare de carne consumată într-un timp foarte scurt, ceea ce este dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte ușor la un exces de carne și proteină de origine animală. Corpul pur și simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum facem ca grătarul să fie mai puțin nociv?

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compușilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiț» bogat în antioxidanți (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planșă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem șansa să apară zone foarte arse și va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriționistul.

Acesta mai spune că temperatura trebuie ținută cât se poate de jos și trebuie să fim atenți să nu ardem carnea.

Ca să eliminăm, cât se poate, din efectele nocive ale grătarului, nutriționistul ne recomandă combinația acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele și antioxidanții vor neutraliza și vor împiedica asimilarea substanțelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel și cartofii, dacă vrem neaparat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine și un vin. La vin conteaza calitatea, nu cantitatea, deci atenție la ce alegeți”, recomandă Cristian Mărgărit.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o...