Potrivit ordinii de zi, după vacanța de 1 mai, parlamentarii care fac parte din Comisia specială pentru legile justiției vor dezbate asupra inițiativelor legislative de modificare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penală și Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
Florin Iordache a negat recent că vreo modificare adusă Codurilor Penale l-ar viza direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea, susținând că aceste pachete de legi sunt făcute pentru întreaga societate. Precizările au fost făcute în contextul în care una dintre prevederile cuprinse în propunerile de modificare a codurilor penale prevede că, în cazul în care unul din judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi soluționată de un alt complet de judecată. Liviu Dragnea a contestat anul trecut decizia de condamnare în dosarul „Referendumului” susținând că motivarea nu a fost redactată în 30 de zile de la pronunțare, iar la data la care aceasta a apărut, președintele completului care a soluționat cauza era deja pensionar.
În cadrul dezbaterii asociațiile profesionale vor putea depune amendamente, urmând ca membrii comisiei să decidă dacă le vor susține sau nu.
„Toți cei interesați să poată participa și pe de altă parte să depună amendamente. Eu v-aș propune să spuneți pe cine trebuie să invităm. Să invităm din partea CSM, secția judecători și procurori ÎCCJ, PÎCCJ; Asociația Maistraților, Forumul Judecătorilor care ne-a trimis o solicitare, Coaliția românilor, Uniunea Națională a Barourilor, reprezentanți ai mediului academic. Din punctul meu de vedere, trebuie să fim deschiși. Iar ca mod de lucru, începând cu data de 2 mai să începem dezbaterile în Comisie”, le-a propus Florin Iordache, președintele comisiei, colegilor săi înainte de vacanță.
Deputatul USR Ion Stelian a propus ca perioada de consultare publică să fie cuprinsă între două săptămâni și 30 de zile.
„Noi facem solicitarea ca partidul nostru să facă invitații din mediul academic”, a spus Stelian.
Întrebat de Cătălin Predoiu de la ce texte se pleacă și care este situația, Florin Iordache a răspuns: „Ținând cont că cele două, Codul Penal și de Procedură Penală, sunt cele mai complete și conform regulamentului și procedurile parlamentare, în inițiativele care vor primi raportul de adoptare cuprindem și amendamentele Ministerului Justiției”.
„Nu știm cine face amendamentele de la Ministerului Justiției. Să trimitem invitații la cele patru facultăți de drept penal din țară, deoarece ei au expertiză în acest sens”, a replicat Predoiu.