Prima pagină » Știri » Iohannis retrimite legile Justiției la CCR și sesizează Comisia de la Veneția. „După alegeri, a început asaltul asupra justiției din partea PSD. LIVE

Iohannis retrimite legile Justiției la CCR și sesizează Comisia de la Veneția. „După alegeri, a început asaltul asupra justiției din partea PSD. LIVE

Iohannis retrimite legile Justiției la CCR și sesizează Comisia de la Veneția. „După alegeri, a început asaltul asupra justiției din partea PSD. LIVE
Detalii pe gândul

„Am decis să trimit întregul pachet înapoi la CCR și în paralel să sesizez Comisia de la Veneția. Fac apel către CCR de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european. Sunt convins că judecătorii CCR vor avea toată deschiderea pentru un demers care își propune să asigure respectare principiilor și valorilor europene în România”, a declarat șeful statului. 

Iohannis a comentat că, în opinia sa, „în mod evident, în forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiției nu corespunde nici exigențelor unui stat de drept și democratic, așa cum Constituția României”

Înainte de a anunța decizia, președintele s-a lansat într-un atac la adresa PSD pe care l-a acuzat că, după alegeri, a început atacul asupra justiției. 

Să ne amintim cum am ajuns până aici. În toamna lui 2016, PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte și miere și au câștigat alegerile și au ajuns la guvernare. A început asaltul asupra justiției din partea PSD”, a spus Iohannis, amintind și despre „infama ordonanță 13″. 

Referindu-se concret la legile Justiției ajunse la promulgare, președintele a spus că acestea nu sunt adecvate „nici cadrului constituțional intern, nici standardelor europene în materie”. 

„Unele dispoziții ale Legii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor au fost declarate neconstituționale în două rânduri. Cu toate acestea, chestiuni referitoare la integritatea ori răspunderea magistraților contravin în continuare Constituției, iar statutul procurorului este mult fragilizat. Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a venit deja la promulgare și am constatat că, în forma la care a ajuns, după ce a fost o dată reexaminată de Parlament, încă mai ridică probleme. Noile reguli privind admiterea în magistratură pot avea consecințe importante asupra funcționării instanțelor cu riscul de a bloca actul de justiție. Apoi, sunt create noi structuri, menite nu să eficientizeze justiția, ci să timoreze magistrații. În paralel, sunt eliminate garanții ale independenței organizatorice a justiției, prin creșterea rolului Ministrului Justiției în detrimentul CSM. Nici Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu are o redactare mai fericită, căci ea instituie o segregare a garantului independenței justiției prin transferul masiv de atribuții de la plenul CSM la secții, probabil după dictonul divide et impera”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Citește și