Prima pagină » Știri externe » Donald Trump ar putea fi citat în instanță. Ce mesaj îi transmite procurorul special Robert Mueller

Donald Trump ar putea fi citat în instanță. Ce mesaj îi transmite procurorul special Robert Mueller

Donald Trump ar putea fi citat în instanță. Ce mesaj îi transmite procurorul special Robert Mueller
Detalii pe gândul.

În cursul unei întrevederi tensionate cu procurorul special Robert Mueller, la începutul lunii martie, avocații lui Donald Trump au insistat că liderul de la Casa Albă nu este obligat să discute cu anchetatorii.

Însă Robert Mueller a atras atenția că are altă opțiune în cazul în care Donald Trump va refuza să fie audiat în investigația privind ingerințele Rusiei: procurorul poate emite o citație pentru convocarea președintelui într-o instanță cu jurați, au declarat patru surse citate de publicația The Washington Post.

În cazul în care Donald Trump va fi convocat în instanță, avocații președintelui pot contesta în justiție măsura. Dacă va fi menținută, Donald Trump poate refuza totuși să răspundă la întrebări, invocând Amendamentul al Cincilea al Constituției SUA, care prevede opțiunea refuzului autoincriminării.

Procurorul special Robert Mueller a elaborat zeci de întrebări pe care să i le adreseze președintelui american, Donald Trump, în investigația privind presupusele contacte cu Rusia în campania premergătoare scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times. Robert Mueller, procurorul special care investighează ingerințele electorale ruse, are aproximativ 50 de întrebări, pe diverse subiecte, pe care vrea să i le adreseze lui Donald Trump despre legăturile cu Rusia și pentru a determina dacă președintele a vrut să obstrucționeze ancheta.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a președintelui Donald Trump și site-ului WikiLeaks, denunțând o presupusă conspirație pentru perturbarea scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informații din Camera Reprezentanților a dispus, acum câteva zile, încheierea anchetei privind ingerințele Rusiei, stabilind că nu au existat acțiuni coordonate ale echipei de campanie a președintelui Donald Trump cu Moscova.

Citește și