Pe 4 aprilie, plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” și 6 abțineri, proiectul legii referendumului, președintele fiind scos din procedura organizării referendumului.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, 18 aprilie, că va sesiza Curtea Constituțională, având „oarece nemulțumiri”, în contextul în care Parlamentul a aprobat legea referendumului în varianta inițială, fără să țină cont de temele din cererea de reexaminare formulată de șeful statului.
„Legea referendumului, așa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgată. Eu am oarece nemulțumiri față de această lege și voi solicita opinia Curții Constituționale”, a spus Iohannis.
Grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat și 13 senatori USR, au înaintat la CCR, la începutul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului. CCR a admis, la începutul lunii octombrie, sesizarea PNL și USR privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului, în care se contestă faptul că Parlamentul, CCR și președintele au fost eliminați din procedura de stabilire a obiectului și datei de organizare a scrutinului. Prevederea potrivit căreia data organizării referendumului pentru revizuirea Constituției ar urma să fie stabilită de Guvern nesocotește competențele constituționale conferite Parlamentului, a statuat CCR care a admis, cu unanimitate, sesizarea depusă de PNL și USR.
Curtea a apreciat că este întemeiată critica referitoare la faptul că, prin art.6 alin.(5) fraza a doua din legea de modificare a Legii nr.3/2000, data organizării referendumului pentru revizuirea Constituției ar urma să fie stabilită de Guvern, fiind nesocotite, astfel, competențele constituționale conferite Parlamentului, prin art.151, în ceea ce privește dreptul de a declanșa un referendum național.
CCR a declarat neconstituțională și abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipulează expres că obiectul și data referendumului se stabilesc prin lege. Legea s-a întors în parlament și a fost adoptată de Senat.
Proiectul de modificare a Legii referendumului adoptat de Parlament va merge astfel la promulgare de către președintele Klaus Iohannis.
Liderii coaliției de guvernare au anunțat că referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei ar putea avea loc în luna mai a acestui an.