Alteori, procesarea poate impulsiona adăugarea de ingredientele nesănătoase, cum ar fi mai mult zahăr, sare sau grasimi trans. Prea multe dintre aceste lucruri pot duce la un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet zaharat sau creșterea în greutate.
Dacă te-ai decis să renunți la alimentele procesate, iată ce poți experimenta:
Ai putea să te simți obosit sau irascibil
În funcție de cantitatea de alimente prelucrate pe care o consumi, poți observa o stare mai accentuată de oboseală sau sau iritabilitate crescută atunci când le scoți din dietă. De exemplu, persoanele care consumă multe băuturi care conțin cofeină vor resimți mai intens aceste senzații, pentru că aceasta este un energizant, dar și deshidratează organismul. În plus, durerile de cap nu vor fi deloc neobișnuite. Și scoaterea zahărului din alimentație va avea efecte similare. Partea bună este că aceste simptome nu vor dura mult, corpul își va reveni după o perioadă de ajustare de una-două săptămâni.
Vei ajunge să crezi că alimentele procesate sunt prea dulci sau prea sărate
Nu o să îți displacă peste noapte desertul preferat, asta e sigur, dar, treptat, nevoia ta de gustări nesănătoase va dispărea. Nu te descuraja dacă asta nu se întâmplă peste noapte, corpul uman are o curbă de învățare, evidentă mai ales dacă ești dependent de junk food. Începe prin a verifica ingredientele produselor pe care le cumperi și limitează alimentele bogate în sare, zahăr, grăsimi hidrogenate. Odată ce ai redus sursele ascunse de sare și zahăr, corpul tău ar trebui să înceapă să dezvolte un „gust” pentru toate lucrurile. Și nu renunța dacă ai un regres; este nevoie de timp. Atunci când renunți la alimente bogate în zahăr și alimente bogate în sare, durează ceva timp pentru a se ajusta papilele gustative, adică 10 până la 15 zile pentru ca gusturile să se regenereze. În câteva saptămâni, s-ar putea să constați că produsele cu zahăr și sare adăugate sunt prea dulci sau prea sărate pentru tine.