„Invit să-și revină pe Guvernanții PSD. E o evoluție total nesatisfăcătoare a finanțelor. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili. Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o guvernare bună și eficientă”, a declarat președintele, care a făcut o analiză critică a execuției bugetare din primul trimestru al acestui an.
Comentând că încă de la început „programul de guvernare al PSD s-a aflat pe contrasensul unei logici elementare economice”, șeful statului a afirmat că, pentru prima oară de la criza economică încoace, veniturile fiscale sunt mai mici față de anul anterior. „Economia duduie, dar la bugetul statului duduie cheltuielile. Veniturile – pauză. (…)După deja aproape un an și jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creșterilor salariale așa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic!Pe de altă parte, lumea se întreabă totuși de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat și, dacă ne uităm cu atenție, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul țării! Crește salarii și pensii, și neglijează investiții importante și în infrastructură, și investiții necesare dezvoltării în general”, a mai spus Iohannis.
Mai mult, președintele a afirmat că PSD a reușit „o contraperformanță rară”, și cei cărora le-au crescut salariile fiind nemulțumiți. Un alt aspect care, în opinia șefului statului, „reflectă degringolada din finanțele gestionate de PSD” este cel referitor la accizele care au crescut, însă colectarea se afșă cu 12% sub program.
„E inadmisibil ca fondurile europene să nu facă parte din prioritățile Guvernului. Are în priorități lupta cu BNR, cu investitorii, cu multinaționalele, nu cu fondurile europene”, a adăugat Iohannis.
Președintele a atras atenția, totodată, că România se află în procedura privind deviația semnificativă a deficitului bugetar, iar, dacă PSD nu va face nimic în acest sens, lucrurile se vor agrava.
CITEȘTE AICI DATELE MINISTERULUI DE FINANȚE
Execuția bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decât veniturile – de 4,46 miliarde de lei, respectiv 0,48% din PIB, arată datele comunicate vineri de Minsterul Finanțelor Publice (MFP).
Deficitul este sub nivelul prognozat pentru perioada analizată, de 0,97% din PIB (8,96 miliarde de lei).
Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 66,4 miliarde de lei, reprezentând 7,2% din PIB, sunt cu 11,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
„Se înregistrează creșteri semnificative comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+31,1%) și din veniturile nefiscale (+17%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017″, se arată într-un comunicat al MFP.
Veniturile din TVA în primele trei luni au fost de 13,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,2% față de perioada similară a anului precedent. Iar veniturile din accize au fost în sumă de 5,8 miliarde de lei (0,6% din PIB) cu 2,6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.
De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului 2017.
S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 14,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018, precum și din impozitul pe profit cu 3,3% față de anul precedent și din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități cu 0,8%.
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 4,3 miliarde lei.