Fostul șef al UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea, care a demisioant din funcție vinerea trecută, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că până în 14 mai medicii rămân și asigură activitatea, având o perioadă de preaviz.
„Toți cei 40 de medici din cadrul UPU-SMURD Bihor au demisionat în bloc luni, pe asistenți i-am rugat să mai aștepte, sunt mulți tineri, au probleme. 60 de asistenți din 90 au semnat demisia, dar nu au înregistrat-o. Până luni, 14 mai, medicii rămân și asigură activitatea, au o perioadă de preaviz. Se caută soluții, au fost identificate câteva, se fac calcule”, a spus Borcea.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Gheorghe Carp, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca în cursul zilei să fie găsită soluția pentru detensionarea situației.
„Medicii de la UPU-SMURD Bihor și-au depus demisia care intră în vigoare în data de 14 mai dacă nu se rezolvă situația”, a spus Carp.
Angajații UPU – SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea amenințau de vineri cu demisia în bloc, după ce Consiliul Local Oradea a decis reducerea unor sporuri, care înseamnă o pierdere de sute de lei din veniturile lunare.
Hadrian Borcea declara, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că noul sistem de sporuri a dus la afectarea personalului medical care lucrează în condiții deosebite.
„Eu mi-am dat demisia vineri, pentru că nu mai am cale de comunicare și de motivare a personalului medical. Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă, de modul în care e tratat personalul. Colegii de la UPU SMURD Bihor au vrut să demisioneze și ei dar i-am rugat să amâne demisia pentru luni dimineață, pentru că veneau două zile de weekend, iar pacienții nu trebuie să sufere, cu promisiunea că vor asigura funcționarea până miercuri, până când conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea va găsi soluții să îi înlocuiască. Este vorba de 140 de medici și asistenți. Am discutat cu managerul spitalului despre principiile noului sistem de sporuri și interpretarea HG privind salarizarea bugetarilor, astfel că s-a ajuns la afectarea personalului medical care lucrează în condiții deosebite. Ei aveau spor de 100%, problema mare este scăderea veniturilor asistenților din UPU-SMURD cu sute de lei după reducerea sporurilor. Decizia de reducere a sporurilor a fost adoptată, joi, de Consiliul Local Oradea, fără să existe o consultare cu nimeni”, a spus Borcea, care ocupa funcția de șef al UPU-SMURD Bihor din anul 2006.
Potrivit acestuia, sporurile în UPU-SMURD erau de 100% în luna februarie, dar s-a ajuns la reducerea lor între 55 și 85%.