„Ca urmare a celor semnalate în spațiul public, ANSVSA s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg”, se arată în comunicat.
Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere.
„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireșe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase și distruse. Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național”, precizează ANSVSA.
În fiecare an, în această perioadă este intensificată acțiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele și legumele de sezon. „Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control în 320 de unități de depozitare a legumelor și fructelor provenite din țări terțe”, se mai arată în comunicat.
De la începutul anului până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale județene 4.643 de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din țări terțe. Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe și legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Potrivit ANSVSA, la 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate.
„Reamintim că, în data de 16 aprilie 2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniți din Turcia, la care a fost depistată o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întregul lot a fost distrus”, a mai comunicat Autoritatea Sanitar-Veterinară.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, marți, că a amendat un distribuitor care a introdus pe piață cireșe din Turcia despre care s-a spus că ar fi infestate. ANPC a aplicat amenda pentru „neconformitatea etichetării produsului”.
„Urmare a apariției pe rețelele de socializare a unei fotografii potrivit căreia cireșele preambalate în caserole a 500 gr, având origine Turcia, sunt tratate cu Imazalil și Thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum, ANPC s-a autosesizat și a desfășurat – prin Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor București – controale la două puncte de lucru ale unui comerciant și la distribuitorul fructelor”, se arată într-un comunicat al Autorității.
Verificările la cele două puncte de lucru ale comerciantului nu au relevat prezența la vânzare a acestor produse, care fuseseră deja scoase din circuitul consumului, motivația înscrisă în Fișa de retragere a produsului fiind „Neconformitate etichetare”, a menționat ANPC.
Potrivit ANPC, din controlul desfășurat la distribuitor, respectiv a documentelor aferente produsului cireșe, au rezultat următoarele:
– din factura fiscală, declarația de conformitate și declarația pe propria răspundere a administratorului firmei a rezultat că produsul în cauză nu este tratat cu Imazalil și Thiabendazole și că sunt în conformitate cu legislația română în vigoare, nefiind modificate genetic;
– din documentul redactat în limbă engleză și provenind de la producătorul din Turcia, care a însoțit produsul, rezultă că produsul cireșe furnizat în România nu este tratat cu Imazalil și Thiabendazole, fiind apt pentru consumul uman;
– tot în limba engleză s-a prezentat și Certificatul fitosanitar din care rezultă că fructele în cauză nu au fost supuse vreunui tratament chimic, sunt libere de boli de carantină.
„Pentru abaterea privind informarea consumatorilor s-a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 de lei, potrivit OG 21/92 privind protecția consumatorilor, cu modificările ulterioare, și s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării acestui produs până la intrarea în legalitate privind asigurarea unei informări corecte, complete și precise”, se mai arată în comunicatul ANPC.