„Acuma dacă vreți să știți foarte exact, o să repet ce am mai spus. Nu sunt mulțumit cu anumite aspecte care apar în această lege și o voi trimite Curtea Constituțională”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută după ce a participat la dezbaterea „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european”.
Pe 3 mai, CCR a respins sesizarea făcută de mai mulți senatori PNL și USR, privind proiectul de modificare a Legii referendumului, iar legea se va duce la promulgare de către președintele Klaus Iohannis. Este a doua oară când Curtea dezbate această lege, atunci judecătorii admițând sesizarea Opoziției.
Grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat și 13 senatori USR, au înaintat la CCR, la începutul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului.
CCR a admis, la începutul lunii octombrie, sesizarea PNL și USR privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului, în care se contestă faptul că Parlamentul, CCR și președintele au fost eliminați din procedura de stabilire a obiectului și datei de organizare a scrutinului. CCR a declarat neconstituțională și abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipulează expres că obiectul și data referendumului se stabilesc prin lege. Legea s-a întors în Parlament și a fost adoptată de Senat cu 175 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” și 33 de abțineri.
Liderii coaliției de guvernare au anunțat că referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei ar putea avea loc în luna iunie a acestui an.