Prima pagină » Știri » Tudorel Toader: Am ales șeful DIICOT „din ce am avut”. De ce a decis ministrul Justiției să-l schimbe pe Horodniceanu cu Bănilă

Tudorel Toader: Am ales șeful DIICOT „din ce am avut”. De ce a decis ministrul Justiției să-l schimbe pe Horodniceanu cu Bănilă

Tudorel Toader: Am ales șeful DIICOT „din ce am avut
Tudorel Toader l-a schimbat pe Horodniceanu cu Bănilă la conducerea DIICOT.

Întrebat de ce l-a ales pe Felix Bănilă în locul lui Daniel Horodniceanu pentru a prelua șefia DIICOT, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că exista varianta și de a nu-l propune pe niciunul, dar astfel ar fi însemnat că „Horodniceanu nu a îndeplinit condițiile până acum”.

„Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanșat procedura de selecție, rugându-l să anunțe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condițiile legale și vor să fie șefi să vină, să am baza mare de selecție. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcție și cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai… Sigur, aveam și varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condițiile până acum. Dar faci o evaluare… Întâmplarea a făcut că cei doi, care au venit la selecții, amândoi mi-au fost studenți la Iași, la Facultatea de Drept, și îi cunosc personal. Dar ce cunoști personal e una, ce cunoști și acționezi instituțional e altceva. Și unul și altul au experiență în funcții manageriale, au fost șefi de unități. Și unul și altul au gradele corespunzătoare profesionale, au participat la forme de instruire, sunt formatori la rândul lor, au experiență”, a răspuns Toader.

Potrivit lui Toader, între motivele pentru care a decis schimbarea lui Horodniceanu sunt cele legate de dosarele cu termene foarte mari în care s-a făcut urmărirea penală, dar și existența dosarelor în care s-a dispus achitarea suspecților.

„De ce l-am preferat (pe Felix Bănilă – n.r.)? E prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet – acum nu e totul, nu-s toate considerentele. Spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu: > A te uita la termenul de soluționare intră în competența ministrului… > Aia e prescripție sigură, ce vorbim aici. (…) După aceea: > Nu vreau să vă rog să faceți exercițiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreți, al celui care stă un an, doi, trei, șapte, nevinovat, iar după aia vine instanța să spună >, >, sau >”, a mai spus ministrul Justiției.

El a precizat că au mai pus și alte întrebări candidaților și a evaluat alte acte și documente, iar în final a decis să îl propună pe Felix Bănilă.

„Am luat în considerare activitatea desfășurată de unul dintre candidați, activitatea desfășurată de către celălalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativă – ministrul Justiției, adică eu, și cei cinci secretari de stat, adică doamna Safta și ceilalți patru secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul – activitățile desfășurate – și interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus”, a mai explicat Tudorel Toader.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, noul procuror-șef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcții, cu actualul șef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

„În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ”, se arată într-un anunț postat, luni, pe site-ul ministerului Justiției.

Propunerea va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis.