„Chiar și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov trebuie să cunoască și să respecte legea! (…) Constituția României prevede, prin art.147 alin.(4), faptul că deciziile CCR se publică în Monitorul Oficial al României și că, de la data publicării, acestea sunt obligatorii. Ca urmare, suspendarea deciziilor Curții Constituționale nu este permisă de actualul cadru constituțional”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce privește recomandările GRECO, Tudorel Toader precizează că: „Art.20 din Constituție privește tratatele internaționale în materia drepturilor omului și stabilește prioritatea acestora în caz de neconcordanță cu legile interne, cu excepția în care acestea conțin dispoziții mai favorabile. Recomandările Greco nu sunt tratate internaționale privitoare la drepturile fundamentale”.
De asemenea, demnitarul face precizări legate de sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la proiectele de modificare a legislației penale și suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneția, menționând că: „În lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, așadar în lipsa unor”proiecte” cu ce anume să fie sesizată Comisia de la Veneția și ce să i se solicite?”
Ministrul Justiției a mai precizat, în încheierea postării sale, că: „Potrivit Constituției, nimeni nu este mai presus de lege. Cunoașterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare și aplicare a acesteia”.
Reacția lui Tudorel Toader vine după ce, vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au cerut suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalți factori implicați în procesul legislativ cu privire la legile justiției până la emiterea avizului Comisiei de la Veneția și respectarea întocmai a recomandărilor GRECO.
„În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov a formulat următoarele considerații și solicitări: suspendarea oricăror altor decizii din partea Curții Constituționale a României sau din partea celorlalți factori implicați în procesul legislativ cu privire la legile justiției până la emiterea avizului Comisiei de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei, dreptul UE aplicându-se cu prioritate în fața dreptului național, chiar și în fața Constituției; respectarea întocmai a recomandărilor emise de GRECO cu privire la legile justiției. În conformitate cu prevederile Constituției României, Tratatele internaționale la care România este parte sunt obligatorii și se aplică cu prioritate, în fața normelor legale interne, astfel că, implicit și recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român”, se arată înntr-un comunicat de presă transmis de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov.
De asemenea, procurorii brașoveni cer sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la proiectele de modificare a legislației penale și suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneția.
„După emiterea Avizului de către Comisia de la Veneția atât cu privire la legile justiției cât și la modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală, să aibă loc o consultare reală a magistraților prin Adunările Generale cu privire la modificările legislative propuse, iar dezbaterile să aibă un caracter efectiv, în care fiecare text legal să fie discutat, analizat pe larg, nu în bloc, experiența anterioară a procedurilor legislative privind legile justiției care au fost constatate neconstituționale de două ori, fiind edificatoare cu privire la efectele negative pe care le are adoptarea unor texte legale în grabă și cu nesocotirea opiniei specialiștilor în drept și a practicienilor”, se mai arată în comunicat.
Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov solicită luarea în considerare a avizelor negative emise de CSM până în prezent, a opoziției manifestate de majoritatea instanțelor și parchetelor în Adunările Generale cât și în memoriul celor 4.000 de magistrați.
Referitor la pozițiile publice exprimate recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la soluțiile de achitare din sistemul judiciar, procurorii susțin că acesta nu este competent să aprecieze asupra întrunirii elementelor constitutive ale unor infracțiuni, să stabilească vinovăția sau nevinovăția unor persoane și nici să facă aprecieri cu privire la activitatea profesională a magistraților, aceste atribuții revenind în exclusivitate organelor judiciare, respectiv CSM.
Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov s-a reunit, vineri, pentru a discuta situația sistemului judiciar prin prisma modificărilor legislative în desfășurare.