UPDATE 13:40 Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că nu există nicio decizie în Guvern, partid sau Coaliție privind desființarea Pilonului II de pensii, așa cum au apărut informații în spațiul public.
„O guvernare se exercită în baza unui program. Obiectivele asumate sunt: că în urmatoarea perioadă Ministerul Muncii să finalizeze o analiză riguroasă a datelor financiare pentru a se putea prezenta cetățenilor informațiile financiare referioare la nivelul de pensie pe care îl va avea un cetătean român pentru pilonul unui și II. Al doilea este ca cetățeanul român informat să aibă posibilitatea să opteze unde crede ca e mai bine, la pilonul I sau II, sau ambele. Nu este nici decizie adoptată în guvern, partid, coaliție să cuprindă, nu s-a discutat, nu se discută și nu vom adopta o decizie care să ducă la desființarea Pilonului II de pensie.
Rog cu mare respect să nu se rostogolească informații mincinoase”, a declarat președintele PSD Liviu Dragnea.
Președintele social democrat spune că nu este exclusă suspendarea contribuțiilor, dacă analiza va arăta necesitatea.
„Când se va face o analiză și se ajunge la decizia să se creeze o perioada de opțiune pentru ca fiecare cetățean, plata poate fi sau nu suspendată și după o discutie cu administratorii fondurilor din pilonul II ca sa nu se încurce calculele, că poate din nu știu câte milioane de români poate sunt mai mulți la pilonul I”,a mai spus președintele PSD.
Acesta a mai amintit și de prevederile Codului penal privind dezinformarea și sancțiunile care se impun atunci când este adusă atingere securității naționale.
Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate. Contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018″. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.
Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că textul apărut ca referire la Pilonul II de Pensii nu reprezintă o propunere legislative a CNSP, ci este doar o variantă internă care nu trebuie preluată în programul legislativ.
Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desființat”, ori ar urma să nu mai primească – de la Pilonul I – contribuțiile stabilite prin lege. Aceste contribuții au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condițiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuții în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.
Știrea inițială. Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate.
Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018″. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.
O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuție a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuție care „crește anual până la 125 de lei în anul 5″ și va fi „dedusă din impozitul pe venit”.
Totodată, va exista și o contribuție a angajatorului „egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei (50, 25, 10 angajați)”, se mai arată în documentul guvernamental.
Propunerea vine în condițiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât și cele pentru sănătate și șomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalitățile contabile de reținere și plată a CAS, având de achitat doar o contribuție la fondul de garantare a creanțelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.
Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desființat”, ori ar urma să nu mai primească – de la Pilonul I – contribuțiile stabilite prin lege. Aceste contribuții au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condițiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuții în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.