Prima pagină » Știri » ANPC nu a fost în stare să verifice restaurantul de unde a mâncat shaorma copilul care a murit . Localul era închis

ANPC nu a fost în stare să verifice restaurantul de unde a mâncat shaorma copilul care a murit . Localul era închis

ANPC nu a fost în stare să verifice restaurantul de unde a mâncat shaorma copilul care a murit . Localul era închis
ANPC nu a reușit să verifice restaurantul în care ar fi consumat shaorma copilul care a murit la spitalul Matei Balș.

„Ca urmare a informațiilor apărute în presă, cât și a comunicatului emis de Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul București, instituția noastră s-a autosesizat, iar în data de 19.05.2018, între orele 00:30-02:00, o echipă de comisari din cadrul CPCM București s-a deplasat la unitatea de tip fast food în cauză, constatând că punctul de lucru al operatorului economic era închis, astfel neexistand posibilitatea efectuarii acțiunii de control”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ANPC.

„Cazul a fost preluat de Parchetul de pe Lângă Tribunalul București, fiind deschis un dosar penal în urma decesului unui minor în vârstă de 3 ani, iar pe cale de consecință actiunea de control nu s-a mai desfășurat, în acest caz neexistand posibilitatea de prelevare de probe”, precizează ANPC.

Totodată, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis câteva recomandări pentru consumatori :
-să fie atenți la existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
-integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
-etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc;

De asemenea, înainte de achizitionarea alimentelor din locuri specializate, consumatorii trebuie să se asigure că vânzatorul este echipat corespunzator, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Pentru a achiziționa produse de tip fast food care să nu le pună sănătatea sau poate chiar viața în pericol, consumatorii trebuie să țină cont de câteva sfaturi:
– la cumpararea produselor din carne/carne tocată să acorde atenție deosebită la aspectul produsului;
– să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/datei limită de consum și a ingredientelor alergene;
– să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;
– să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depașită;
– să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea.

„Trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă, iar ca un ultim sfat, să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs”, menționează ANPC.

Săptămâna trecută, un băiețel de 3 ani a murit după ce se presupune că ar fi mâncat împreună cu părinții săi o shaorma infestată cu Salmonela.

Citește și