Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, marți, să schimbe încadrarea pentru Călin Popescu Tăriceanu din mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă și să-l achite pe președintele Senatului pentru această acuzație.
Decizia instanței supreme nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Hotărârea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) vine în condițiile în care procurorul DNA ceruse, la ultimul termen al dosarului, de la începutul lunii mai, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu.
„Apreciem că dincolo de orice dubii rezultă săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă pentru care solicităm condamnarea la pedeapsa cu trei ani cu executare. Pedeapsa de trei ani e cea mai potrivită pentru a satisface scopul”, solicita atunci, în instanță, procurorul DNA.
În 2016, procurorii DNA Brașov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declarațiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.
Este vorba despre declarația pe care a dat-o la DNA Brașov la data de 15 aprilie 2016, în care „a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre: – retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), – implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare, – actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri”, a anunțat, la acea vreme, DNA, printr-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu „a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin și Truică Remus, în contextul menționat mai sus, întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate mai sus și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate”.