Kovesi reclamă la ONU „atacul cu știri false” asupra luptei anticorupție din România. Replica lui Toader: Achitările, conflictele juridice sau abuzurile nu sunt „știri false”

Kovesi reclamă la ONU atacul cu știri false asupra luptei anticorupție din România. Replica lui Toader: Achitările, conflictele juridice sau abuzurile nu sunt știri false
Publicat: 26/05/2018, 13:42
Actualizat: 05/06/2018, 18:56

„Investigațiile noastre efectuate au fost primite cu speranță și încredere de societate. Dar în egală măsură rezultatele noastre au determinat o contrareacție. Au existat încercări repetate de a modifica legislația anticorupție pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupție sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situații în care s-a refuzat ridicarea imunității politicienilor acuzați de infracțiuni de corupție. Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri prin știri false sau prin declarații publice de natură să slăbească încrederea în justiție. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenței judecătorilor și procurorilor și stabilitatea legislativă acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupție să fie eficienți”, a spus Kovesi la ONU.

Procurorul șef al DNA a precizat că, în ultimii cinci ani, instituția a trimis în judecată 68 demnitari/oficiali de rang înalt: 14 miniștri și foști miniștri și 53 de membrii ai Parlamentului.

„Dintre aceștia, au fost deja condamnați definitiv 27 de demnitari. În aceeași perioadă, D.N.A. a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari. Din punctul meu de vedere, 3 recomandări importante ale convenției au dus la această schimbare radicală: o legislație penală eficientă, înființarea unei structuri de parchet specializate și un sistem de justiție integru și independent”, a completat Kovesi.

„Legislația anticorupție din România s-a modernizat în sensul reglementărilor convenției. (..)Procurorii anticorupție sunt independenți în activitatea lor, iar independența este dublată de responsabilitate. Și nu în ultimul rând, mă voi referi la cea mai importantă premisă a combaterii eficiente a corupției la nivel înalt. Aceea a integrității și independenței sistemului de justiție. (..) Numai o justiție independentă poate asigura o judecată corectă. Numai o justiție independentă poate face ca legea să fie egală pentru toți. (..) Cred că trebuie să reflectăm împreună asupra modului în care sunt respectate recomandările de statele semnatare ale Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției”, a precizat procurorul șef al DNA.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ce marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (U.N.C.A.C.), cunoscută și drept Convenția de la Merida, și nu au rămas fără un răspuns din România.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a comentat miercuri seară, la România TV, în legătură cu afirmațiile formulate la ONU de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, că achitările, conflictele juridice de natură constituțională, dosarele în care a survenit prescripția sau abuzurile nu sunt „știri false”:

„Numeroase achitări, mai ales din ultimul timp, cele trei conflicte juridice de natură constituțională provocate în mai puțin de un an de zile, faptul că în multe dosare a survenit prescripția răspunderii penale și nu s-au rezolvat în termenul acela rezonabil, abuzurile pe care le vedem cu toții, faptul că un procuror sau altul ieri era de elită, lăudat, apreciat, și azi e anchetat la rândul lui pentru represiune nedreaptă sigur nu sunt știri false. Dacă vrem să fim onești, trebuie să prezentăm bunele și relele care caracterizează sistemul de justiție din România, bunele și relele care caracterizează DNA-ul. Să vedem dacă într-un stat de drept principul, exigența, binele public care rezultă din statul de drept permit ca pentru X cazuri bine rezolvate să se tolereze numeroasele achitări, abuzuri și toate celelalte. Părerea mea este că nu”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Cum a apărut Pamela Anderson la ultimul eveniment. Fanii ei sunt uluiți: „Ce s-a întâmplat...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Cât de potent este Alfred Bulai. Mărturii șocante din instanță
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Rapperul Sean „Diddy” Combs, dat în judecată de 120 de persoane: "Sunt răniți, speriați și...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?