Deși monumentul este apreciat de Uniunea Artiștilor Plastici, unii cetățeni sunt revoltați de felul cum arată creația și o compară cu „acoperiș căzut după furtună” sau un „morman de fiare” etc. Cetățenii sunt nemulțumiți și de faptul că Primăria va plăti 16.000 pentru acest obiect.
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spune că lucrarea încă nu a fost plătită, iar prețul final încă nu a fost stabilit, 16.000 de euro fiind valoarea maximă. Referitor la aspect, edilul spune că la început nici Picasso nu a fost înțeles.
„Opera lui Picasso nu se vinde la kilogram, turnul Eiffel nu se vinde cu cântarul, alte monumente de artă contemporană modernistă la timpul lor nu se se vând printr-o evaluare cantitativă ci calitativă. Judecata mea pentru acel domn Behr nu poate fi nici măcar obiectivă pentru că eu nu sunt un artist plastic recunoscut sau un critic de artă. Aștept să văd punctul de vedere al criticilor recunoscuți care sunt oarecum specializați pe acel domeniu. Totuși acest artist, uitându-mă și eu pe net, fără să fiu un specialist în domeniu, el este recunoscut la nivel mondial ca un artist plastic aparte. Deocamdată lucrarea nu a costat nimic, dar avem un buget maxim propus de 71.400 lei pentru a face un monument de artă contemporană, pornind de la prețurile medii din Europa”, a declarat Mihai Chirica, primarul orașului Iași, pentru HotNews.ro.
Monumentul este expus temporar pe bulevardul Ștefan cel Mare, în cadrul Festivalului Internațional al Educației #FIE 2018. Primarul Mihai Chirica spune că va fi mutat.
Și dacă oamenii de artă spun că apreciază „lucrarea”, oamenii simplii, contribuabilii, sunt revoltați.
„Iertați-mi ignoranța și lipsa bunului gust, dar inițial am crezut că a avut loc o furtună care a dat jos acoperișurile caselor din zona”, ” Mă simt UMILIT! Să plătiți din banii cetățenilor 16000 euro (așa cum se vehiculează) pentru așa ceva? În condițiile în care sunt în oraș creșe, grădinițe sau școli care ar fi putut beneficia de o parte din acești bani pentru a susține reparațiile și modernizările de care au nevoie… Pe ei, copiii, viitorul acestei țări, i-ar fi încântat mai tare să vadă că au un toalete noi, curate sau un acoperiș care să prezinte siguranță”, „Am trecut azi pe lângă ea. Am crezut că sunt resturi de la dezasamblarea unei scene stradale în mare grabă. Pesemne autorul este bântuit de niște demoni și traume severe, altfel nu îmi pot imagina de ce ar concepe așa o „bijuterie”. Iar cei din Primărie care au plătit pt ea și au plantat-o acolo sunt niște idioți”, „O mizerie , 5 bare de cornier și 10 coli de tabla maxim 600 lei le cumpărai de la Dedeman încă 400 de lei de sudat maxim 10 milioane, cum de acostat 160 milioane , mizeria asta, nu știu, parcă e un acoperiș căzut după furtună”, „Păi zi-i așa… dacă e absolvent de nu-ș ce școală, a expus la Berlin și prin alte părți occidentale nici nu mai e nevoie de restul explicației. După primul paragraf, putea să se oprească. Așa da, e o porcărie făcută de un absolvent de școală de artă, deci clar e artă”, sunt doar câteva dintre mesajele dure scrise de contribuabili pe pagina de Facebook a Primăriei Iași.